Leger ingezet na bloedbad W-Congo

Het Congolese leger en soldaten van de VN-vredesmacht MONUC zijn gisteren ingezet in West-Congo nadat woensdag en donderdag tientallen doden zijn gevallen in de hevigste onlusten sinds de verkiezingen vorig jaar. Woensdag en donderdag zouden ongeveer 90 mensen om het leven gekomen bij rellen tussen een politie en een politiek-religieuze sekte, volgens een anonieme vertegenwoordiger van de Verenigde Naties. Het aantal kon niet officieel worden bevestigd. Een woordvoerder van een mensenrechtenorganisatie uit Kinshasa, Voice of the voiceless, zei gisteren dat bijna 100 doden en 30 gewonden zijn gevallen.

De gevechten begonnen woensdag tussen politie en aanhangers van een politiek-religieuze beweging Bundu dia Kongo in de kustplaats Matadi. De demonstranten uitten ongenoegen over het feit dat hun kandidaat niet gekozen was als gouverneur van Beneden-Congo, vorige week zaterdag. Een getrouwe van president Joseph Kabila werd gekozen. De sekte-leden stellen dat gefraudeerd is bij de gouverneursverkiezingen.

De verslagen kandidaat Nemuanda Nsemi is lid van de oppositiepartij van Jean-Pierre Bemba, en bovendien spiritueel leider van Bundu dia Kongo. Bundu dia Kongo is een groepering met een etnische grondslag die streeft naar de omverwerping van de regering.

Het geweld laaide woensdag op nadat de politie een inval deed in het huis van Nsemi. Ten minste twaalf mensen werden daarbij gedood. De gevechten verspreidden zich donderdag over meer steden in het zuidwesten van Congo. In Boma werden 26 mensen gedood, zowel burgers als politieagenten. In het stadje Songololo bevestigde personeel van het lokale ziekenhuis acht doden, terwijl in de Atlantische-kuststreek volgens getuigen 23 doden zijn gevallen. Een woordvoerder van de nationale politie bevestigde de dood van zeven politieagenten en soldaten.

Het geweld volgt op een verbale aanval van oppositieleider Bemba op Kabila, vorige week, waarin hij het presidentiële kamp ervan beschuldigde stemmen te kopen voor gouverneurs en senatoren. Bemba’s partij wist niet het gouverneurschap te bemachtigen in Beneden-Congo, ondanks zijn grote aanhang in die provincie.

Bundu dia Kongo raakte eerder slaags met leger en politie tijdens de verkiezingscampagne vorig jara juni. (AFP, BBC, Reuters)