Kunst en cultuur spelen geen rol in beleid kabinet

Mooi bericht in deze krant van 23 januari: het kabinet overweegt de aanschaf van `Portret van Catrina Hoogsaet`. Volgens kenners de laatste kans om een van de mooiste en best bewaarde portretten van Rembrandt te bemachtigen. Er wordt een bedrag van 50 tot 70 miljoen euro als aanschafprijs genoemd. Een hoop geld, maar gezien de uniciteit van zowel werk als gelegenheid een koopje.

Drie dagen later volgt de deceptie. Het kabinet ziet af van de aanschaf met als argument dat de demissionaire staat noopt tot terughoudendheid. Hiermee geeft het kabinet weer eens aan welke rol kunst en cultuur in zijn beleid spelen, maar echt schandalig is de openlijke brutaliteit waarmee het kabinet zijn bevolking tegemoet treedt: waar was dit argument toen deze regering enige weken geleden besloot om zich voor 7 miljard euro aan een straaljagerproject te verbinden? Een gotspe.

    • B. Schmits