‘Inmenging Turkije niet goed onderzocht’

Minister Bot (CDA) van Buitenlandse Zaken heeft de mogelijke bemoeienissen van Turkije bij de Tweede Kamer-verkiezingen niet tot op de bodem uitgezocht. Dat zegt Kamerlid H. van Baalen (VVD).

Bot schreef donderdag naar de Kamer dat hij ervan overtuigd is dat de Turkse regering vorig jaar niet betrokken is geweest bij het verzenden van een e-mail waarin Turken in Nederland werden opgeroepen op het D66-Tweede Kamerlid Fatma Köser-Kaya te stemmen. Bot antwoordde dat op schriftelijke vragen van Van Baalen. De van oorsprong Turkse Köser-Kaya werd bij de Kamerverkiezingen van november 2006 met een groot aantal voorkeurstemmen gekozen. Veel van die stemmen waren waarschijnlijk afkomstig van Nederlandse Turken. De kandidate van D66 won de Turkse sympathie omdat ze, in tegenstelling tot andere kandidaten van Turkse afkomst, de gevoelige kwestie van het Armeense bloedbad geen genocide noemde.

Uit analyse van de tekst blijkt volgens Bot dat de auteur van de bewuste mail een in Nederland wonende Turk moet zijn geweest. Van Baalen vindt de antwoorden van Bot niet bevredigend. „Een hoge ambtenaar van een Turks ministerie heeft die bewuste mail rondgestuurd. Ik wil precies weten of dit is geschied met het medeweten van de Turkse regering”, aldus Van Baalen. Van Baalen zal deze kwestie opnieuw aankaarten bij de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken na de formatie.