Hete baden onder water

De vindplaats bij Allianoi, die wordt bedreigd door de Yortanli-dam. Foto Europa Nostra Europa Nostra

Na jaren van protest van monumenten- en erfgoedorganisaties als Icomos en Europa Nostra en van archeologen in Turkije en de rest van Europa lijkt het nu toch te gaan gebeuren. Allianoi, een goed bewaard gebleven stad met geneeskrachtige hete baden uit de tijd van de Romeinse keizer Hadrianus (76-138 na Christus), zal binnenkort onder water worden gezet. Dat zeiden onlangs Turkse leden van de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa.

De vindplaats, achttien kilometer ten noordoosten van Bergama (het vroegere Pergamum), wordt bedreigd door de aanleg van de Yortanli-dam, die een landbouwgebied van zeventig vierkante kilometer langs de rivier de Ilya van water moet voorzien.

Sinds 1998 zijn Turkse archeologen bezig met een reddingsopgraving, maar tot nu toe is pas twintig procent van de stad opgegraven. Op sommige plekken zijn marmeren vloeren en muren tot aan het plafond bewaard gebleven.

Zolang de officiële datum waarop de dam in werking wordt gesteld niet bekend is, blijven de archeologen de internationale gemeenschap oproepen te voorkomen dat de stad onder water en een metersdikke laag slib raakt.

Er is nog een beetje hoop, meldt de website van Nature. De Finse eurocommissaris Olli Rehn, belast met de uitbreiding van de EU, zou de Turkse autoriteiten gevraagd hebben te kijken naar technische oplossingen die zowel de vindplaats sparen als het irrigatieproject laten doorgaan.

    • Theo Toebosch