Grote staking bij Harley-Davidson

De Amerikaanse motorenfabriek Harley-Davidson heeft gisteren de toegangspoorten van zijn vestiging in York (Pennsylvania) met betonblokken afgesloten uit bescherming tegen boze stakers. De 2.800 werknemers legden het werk neer uit onvrede over een verslechtering van hun arbeidsvoorwaarden.

De grootste motorfabrikant van de Verenigde Staten wil nieuwe werknemers minder betalen. En het huidige personeel moet daarnaast meebetalen aan hun ziektekostenverzekering. Ook moeten ze inleveren op hun pensioen. De werknemers wijzen op de winstgevendheid van het bedrijf en weigeren verder te onderhandelen. In York worden Softail- en Touring-motorfietsen gemaakt.

De staking kost volgens analisten 11 miljoen dollar (8 miljoen euro) per dag. Het aandeel Harley-Davidson steeg gisteren aan de beurs van New York met 1,6 procent. Vorig jaar nam het al met 32 procent toe. Beleggers hebben er vertrouwen in hebben dat de fabrikant nieuwe markten weet aan te boren nu de babyboom-generatie te oud wordt om op grote schaal motoren te kopen.