Eon verhoogt bod op Endesa: 41 mld

Het Duitse energieconcern Eon heeft zijn overnamebod op het Spaanse nutsbedrijf Endesa verhoogd tot 41 miljard euro tegen een eerder bod van ongeveer 37 miljard euro. Dat maakte de Spaanse beurstoezichthouder gisteren bekend. Eon is de enige bieder op Endesa geworden omdat de Spaanse rivaal Gas Natural zich donderdag terugtrok. De bestuursvoorzitter van Endesa, Manuel Pizarro, zei dat zijn bedrijf zich dinsdag zal buigen over het nieuwe aanbod.

Eon biedt nu 38,75 euro per aandeel tegen een eerder geboden 34,50 euro. Eon wil ten minste 50,1 procent van het aandelenkapitaal van Endesa overnemen. Het Duitse concern zou vandaag een persconferentie in Madrid geven.

Als de overnamepoging, die al meer dan een jaar duurt, dit keer slaagt, ontstaat een energiereus met meer dan 100.000 werknemers en 50 miljoen klanten in Europa en Latijns-Amerika

Analisten voorzagen al dat Eon zijn aanbod zou verhogen, om andere bieders te verslaan en Acciona, de grootste aandeelhouder van Endesa, te paaien.

Eon zei dat zijn nieuwe aanbod een premie van 109 procent inhoudt van Endesa’s slotprijs op 2 september 2005, de laatste dag van handel aan de beurs, voordat Gas Natural in Barcelona met een eerste bod de dans om de overname van Endesa begon. Gas Natural schatte de waarde van Endesa toen op 24 miljard euro.

De overname van Endesa liep uit op een confrontatie tussen de Spaanse regering en Brussel. De linkse regering Zapatero, die afhankelijk is van parlementaire steun uit Catalonië (Barcelona) steunde de pogingen van Gas Natural om Endesa te kopen.

De Europese Commissie dwong Madrid om de barrières die het had opgeworpen tegen Eon weg te nemen.

Pizarro, die voorstander is van een overname door Eon, ontkende gisteren de beschuldiging van Natural Gas dat zijn bedrijf Eon aan informatie had geholpen om tot een beter bod te komen. (AP)