Elina Garanca: Aria Cantilena

Elina Garanca: Aria Cantilena (DG 477 6231) *****
Elina Garanca: Aria Cantilena (DG 477 6231) *****

Elina Garanca: Aria Cantilena (DG 477 6231)

De Letse mezzosopraan Elina Garanca zingt dit weekeinde de Folk Songs van Berio bij het Koninklijk Concertgebouworkest olv Mariss Jansons – zondagmiddag rechtstreeks op Radio 4. Haar landgenoot Jansons vindt Garnaca een groot talent met een prachtige stem en een expressieve artieste. De cd Aria Cantilena toont dat Garanca haar stemvak zeer voortreffelijk beheerst. Ze demonstreert haar moeiteloze hoogte (Joan Sutherland noemt haar stem ‘superbe’) stralend en spectaculair in befaamde nummers uit La cenerentola en L’Italiana in Algeri van Rossini. Maar Garanca is ook overtuigend zwaarmoedig in de lange briefscène uit Massenets Werther en temperamentvol in exotische nummers, zoals het onstuimige Al pensar van Chapi. Als bekroning klinkt het slot van Der Rosenkavalier van Richard Strauss, zeer exquis zacht glinsterend. Onder leiding van Fabio Luisi is er de fabelachtige authentieke begeleiding van de Staatskapelle Dresden, die op 26 januari 1911 de wereldpremière van Der Rosenkavalier begeleidde.

KASPER JANSEN

    • Kasper Jansen