Een pinguïn kopen is soms best moeilijk

keizermerel.jpgIk wil een pinguïn kopen. Al heel lang. Het lijkt me fantastisch om achter in de tuin een natte ruimte te maken voor een koppeltje maar mijn vrouw zegt dat het veel gedoe zal geven. Ze denkt dat de spuitpoepende vogel bijvoorbeeld maar moeilijk zal wennen aan de kattebak. Maar ik denk dat het wel los zal lopen met een keelbandpinguïn. Die zien er altijd zo guitig en fijn huiselijk uit. Maar in de dierenwinkel heb ik die nog niet gezien. En er is natuurlijk nog een probleem: kunnen ze later ook aarden in Rotterdam? Want je gaat je natuurllijk vreselijk hechten aan ze. Voorlopig wil ik eens gaan oefenen met een mooie dode pinguïn. Een opgezet exemplaar. Een dergelijke aanschaf is trouwens al moeilijk genoeg in dit pinguïnland.

 

 

 

 

 

 

 

keelbandduik.jpg In Patagonië, waar je over de pinguïns struikelt, beginnen ze me steeds glazig aan te kijken als ik naar opgezette pinguïns informeer. Kent U soms nog een goede taxidermista, vraag ik dan maar de meeste mensen hebben geen idee wat ik bedoel. Terwijl een dergelijke opzetter van dieren - in de persoon van een epileptische Ricardo Darín - in 2005 nog wel de hoofdrol speelde in de goed bezochte spannend, bloederige Argentijnse speelfilm El Aura.

De enige opgezette pinguïns die ik tot nu toe in Buenos Aires ben tegengekomen, staan op stuffedpenguin2.jpgde eerste etage van het natuurmuseum (MACN) van de hoofdstad. Een heerlijk saai museum in een prachtig oud gebouw waar vrijwel geen mens komt. Er is een keizerspinguïn die al een hele poos niet meer heeft gezwommen. En er zijn een paar kleinere, muffe exemplaren die nog bouwvalliger ogen dan die opgezette koningspinguïn die Boudewijn Büch had. Hoe zou het daar trouwens mee zijn? Volgens de laatste berichten werd de vogel op de veiling van de nalatenschap van Büch in september 2004 door iemand gekocht die er 4.200 euro voor betaalde. Voor dat bedrag stoppen ze er hier ook nog een geprepareerde walvis bij!

Volgens Verónica moet ik Pablo eens vragen. Hij is een goede opzetter en schijnt te weten waar ik mijn slag kan slaan. Maar Pablo ligt net zoals half Argentinië nog twee weken op het strand. Dit weekeinde wordt het veel te warm trouwens. Alle pinguïns doen er goed aan binnen te blijven.

keelband2.jpg

 

 

 

 

 

    • Marcel Haenen