Dubrovnik kip

4 kippenbouten4 vleestomaten100 ml olijfolie2 uien2 knoflooktenen1 volle eetl. kappertjes8 ansjovisfilets uit blik2 eetl. fijngehakte platte peterselie2 eetl. citroensapzoutversgemalen peper

Na enig rondvragen blijkt dat ik niet de enige ben die lekkere en vieze eetherinneringen in het geheugen opslaat. Diepe indruk maakte de door mijn grootvader gevangen karper die ik als kleuter in een teil zag rondzwemmen tot het moment dat hij de pan in moest. Ik herinner mij de eerste zee-egels van mijn leven die ik at in Split, sprinkhaan in Groningen, inktvis in Venetië, Zeeuwse bolus in Middelburg, Chicken Kiev in Londen, zuurkool met banaan in Enschede, melk zó uit de koe en zoethout in Vrouwenpolder, gestoofde meerkoet in Torre del Lago, kreeft in Zlaton Mali, garnalenkroketten in Oostende, met citroenijs gevulde citroen in Cadaques, gamba’s a la plancha in Burgos, kaviaar 14 hoog Amsterdam Buitenveldert. En een on-Hollandse wuft kipgerecht in Dubrovnik dat niet moeilijk te reconstrueren bleek.

Ter gelegenheid van het feest van de Heilige Blasius , beschermheilige van Dubrovnik, dat op 3 februari in die stad wordt gevierd het recept voor deze Dubrovnik kip. Blasius, beschermheilige tegen onder andere keelpijn, redde tijdens zijn leven een jongen die bijna stikte in een visgraat die in zijn keel was blijven steken.

Bereiding van dit hoofdgerecht voor 4 personen. Smeer de bodem van een vuurvaste schaal dun in met olie. Snijd de tomaten in dikke plakken en leg ze op de bodem van de schaal. Rasp de gepelde uien zeer fijn. Hak de kappertjes en ansjovis in kleine stukjes. Roer in een kom geraspte ui, fijngehakte knoflook en kappertjes en ansjovis, peterselie, 100 ml olijfolie en het citroensap door elkaar.

Verwijder het vel van de kippenbouten, bestrooi ze met zout en peper en leg ze naast elkaar in de schaal. Bedek elke bout met het geraspte uimengsel. Dek de schaal af met aluminiumfolie en bak de kippenbouten in ca. 40 minuten gaar in een voorverwarmde oven van 190 graden.

Anne Scheepmaker

    • Anne Scheepmaker