De Super Bowl als summum

De Amerikanen maken zich op voor de belangrijkste sportdag van het jaar. Morgen wordt namelijk in Miami voor de 41ste keer de Super Bowl gehouden.

In het Dolphins Stadium spelen de Chicago Bears en de Indianapolis Colts de finale van de National Football League. Artiesten zorgen voor een overdadige omlijsting. Vóór de wedstrijd treedt Cirque du Soleil op en zingt Gloria Estefan, voordat Billy Joel met het volkslied de strijd inleidt. Prince is de grote ster in de halftime show.

De Super Bowl is het grootste tv-event van het jaar. Vorig jaar trok de finale om de Vince Lombardi-trofee 141 miljoen televisiekijkers. De wedstrijd jaar wordt morgen live op 54 zenders in 232 landen uitgezonden.

CBS is dit jaar de zendgemachtigde. Voor een reclameclip van 30 seconden moest 2,6 miljoen dollar worden betaald. Het bureau TNS Media Intelligence becijferde dat in de afgelopen veertig jaar ongeveer elf uur advertentieruimte is verkocht, ter waarde van 1,33 miljard euro. Dat waren 14.000 commercials elk een gemiddelde waarde vertegenwoordigend van 95.000 dollar.

Indianapolis Colts is favoriet voor de titel.