de official

De wedstrijdsecretaris noteert de punten achter een rechtopstaande plastic ordner en moet daarbij regelmatig zijn bril poetsen. 29/1/2007 Foto Freddy Rikken Jutytafel waterpolo plus scheidsrechter Rikken, Freddy

Het driftige geklots en de chloorlucht van zwembadwater, een schrille kanariefluit van de gevaarlijk dicht langs het bad manoeuvrerende scheidsrechter, het permanente geroep van beide coaches, het kletsen van de bal op het wateroppervlak en daar tussendoor en met grote regelmaat de gebiedende signalen van de wedstrijdklok: een pupillenwedstrijd waterpolo in een zwembad te midden van een van de vele, verse nieuwbouwwijken. Er bevindt zich amper ruimte tussen bad en achterwand en daarom is het behelpen achter de jurytafel waar de drie officials hebben plaatsgenomen: de wedstrijdsecretaris, de bediener van de wedstrijdklok en de bedienster van een rode knop waarmee de duur van de aanval, die dertig seconden mag bedragen, wordt afgebroken. Er spat een verrassende hoeveelheid water richting hun tafel en daarom is eenieder daarachter luchtig gekleed. De wedstrijdsecretaris noteert de punten achter een rechtopstaande plastic ordner en moet daarbij regelmatig zijn bril poetsen, de wedstrijdklok wordt beschermd door kunststofmatten waarachter de allerkleinsten leren zwemmen en voor de bedienster van de rode knop kan het vanavond niet nat genoeg worden. En, oh wonder, als de drie officials definitief willen opstaan, werpt de allertengerste van ver achter de middellijn de bal exact en via onderkant lat in het doel van de tegenstander. En wint daarmee in zijn eentje deze wedstrijd.

Dit is de 28ste aflevering in een serie over officials in de sport.

    • Freddy Rikken