Bondscoach let op Davids en Leonardo

Marco van Basten heeft de nieuwe Ajacieden Leonardo en Edgar Davids op het oog voor Oranje. Hij liet dat gisteren doorschemeren tijdens een persconferentie.

De bondscoach sluit niet uit dat beiden in beeld komen als zij zich onderscheiden bij hun nieuwe club. „Met elke versterking zijn we blij”, aldus de Van Basten, die bijna geen wedstrijd van Ajax in de Arena overslaat.

Davids is na Nederland-Macedonië op 12 november 2005 niet meer geselecteerd voor Oranje. De 33-jarige middenvelder raakte uit de gratie door blessures en het feit dat hij bij Tottenham Hotspur weinig speelde.

Van Basten sloot zich aan bij de woorden die Jong Oranje-coach Foppe de Haan gistermiddag in Zeist sprak: „Je schrijft niet iemand af. Dat doe je alleen met auto’s.” De bondscoach: „Zeg dus nooit, nooit. Davids kan een aangename versterking zijn. Het is goed dat hij voor Ajax heeft gekozen, zodat hij weer aan voetballen toekomt.” Davids heeft als linkshalf echter veel concurrentie. Wesley Sneijder, Clarence Seedorf, Rafael van der Vaart en Urby Emanuelson kunnen allen op zijn plek spelen.

Voor Leonardo zou het een opmerkelijk debuut betekenen in het Oranjeshirt. De Braziliaan heeft een aanvraag lopen voor een Nederlands paspoort. De uitkomst daarvan wordt in het voorjaar verwacht. Na de mislukte pogingen om Salomon Kalou te laten uitkomen voor het Nederlands elftal, is Van Basten echter op het vlak van naturalisatie voorzichtig geworden. „Alle aandacht die ik de zaak-Kalou gaf, pakte negatief uit. Dus zeg ik er maar niet te veel over.”

Voor het oefenduel tegen het Rusland van Guus Hiddink, woensdag in Amsterdam, heeft Van Basten doelman Maarten Stekelenburg (Ajax) verkozen boven Henk Timmer (Feyenoord). Arjen Robben en Robin van Persie ontbreken wegens blessures.