Bestaan er lieve allochtonen? Spunk gaat gabber

Sanne Hettema van jongerensite Spunk vroeg zich af: zien Lonsdale-jongeren ook positieve kanten aan allochtonen? Ze ging op zoek

Hoe graag ik ze ook in mijn kennissenkring zou willen hebben; ik ken geen racisten.

Via discriminerende posts op een Lonsdale-forum wist ik echter toch te infiltreren in de wereld van de allochtonenhatende erfgenamen van Gabber Piet.

In de grijze polderdorpen van Noord-Holland ging ik op bezoek bij een gabbervriendengroep ‘met een duidelijke mening over allochtonen’ om er achter te komen of ze toch nog iets positiefs zien in onze buitenlandse medemens.

Hieronder een aantal interviews (meer op www.spunk.nl)

Suzan (15)

„Op straat word ik best vaak uitgescholden door allochtonen vanwege mijn kleren. Niet iedere gabber is een racist, hoor! Ik ben het nu trouwens zelf wel. Mijn moeder en ik zijn allebei een keer ’s nachts lastig gevallen door een groepje Marokkanen, daardoor ga je toch anders denken. Nou ja, er zijn ook genoeg Nederlandse jongens, die vervelend doen. Zolang allochtonen goed Nederlands praten en zich een beetje aanpassen aan onze cultuur, heb ik geen problemen met ze. Ik ken bijvoorbeeld twee Italianen, die echt perfect geïntegreerd zijn. Dat vind ik leuk om te zien. Laatst raakte ik aan de praat met een half Israëlische jongen, die Geert Wilders stemt! Daar heb ik wel respect voor. Ik kan me best voorstellen dat ik op zo'n jongen verliefd zou worden. In mijn klas zit een Turks meisje, waar ik wel goed mee kan opschieten. Ze draagt nu geen hoofddoekje. Als ze dat toch zou gaan doen, dan zou ik dat wel jammer vinden, maar ik zou echt niet opeens geen vrienden meer met haar willen zijn. Als ik één groep allochtonen moet kiezen die ik het leukste vindt dan zijn het de negers, al moeten ze wel wat vaker hun broek ophijsen. Ik hoef hun onderbroek niet de hele dag te zien.”

Sharon (14)

„Vandaag droeg ik op school mijn Lonsdale trui. ’s Middags kwam Ronald naar me toe toen hij mijn trui zag en wilde hij dat ik hem terug groette met een boks. Ronald is een neger, maar wel altijd heel aardig. Hij gaat ook best veel om met een paar gabbervrienden van mij. Zijn reactie vind ik gewoon leuk, dat hij geen vooroordeel heeft over mijn kleding. Bij mij in het dorp is een shoarmazaak waar ik af en toe kom. De eigenaar daarvan kan nauwelijks Nederlands, maar is wel gewoon leuk en beleefd. Als ik daar binnenkom lopen, groeten ze me zelfs bij mijn naam. Weetje om welke allochtone BN-er ik trouwens wel kan lachen? Najib Amali, hij is echt grappig.”

Dave (16)

„Ik heb niet echt veel buitenlandse vrienden, maar dat komt ook omdat buitenlanders gewoon nooit gabber zijn. Alleen met Marokkanen zou ik denk ik geen vrienden kunnen worden, die zijn vaak fout bezig. Nou ja, meestal is het de jeugd die lastig doet, ouderen daar hoor je niets over. Als een allochtoon mij gedag zei, zou ik heus wel teruggroeten. Ieder mens is verschillend, dus je kunt ook niet alle allochtonen maar over een kam scheren. Iedereen die hier nu al is en gewoon zijn werk doet, daar heb ik niets op tegen. Ik vind het prima als allochtonen gewoon hun eigen geloof houden; moskeeën hoeven echt niet weg van mij. Alleen hoofddoekjes moeten af voor de veiligheid. Ik mag toch ook mijn bivakmuts niet op als ik door de stad loop?”

    • Sanne Hettema