Bassekou Kouyate Segu Blue

Bassekou Kouyate Segu Blue OH007 Distr. Xango Music ****-

Bassekou KouyateSegu Blue OH007Distr. Xango Music

Hij speelde bij kora-gigant Toumani Diabate en gitarist Ali Farka Touré en presenteert zichzelf nu als leider van het kwartet Ngoni Ba. De ngoni is de fretloze Westafrikaanse tokkeldoos die qua klank het midden houdt tussen de harpachtige kora en ‘onze’ banjo. Kouyate laat het instrument uitbundig zingen en swingen. Zijn timing is in alle stukken raak.

De tempi op deze cd zijn matig, de samenzang is vredig en ontspannen. Wie per se wil dansen kan dat doen maar wiegen met het bovenlijf past eigenlijk beter. Van opwinding is pas sprake als de gastvocalisten zich er mee gaan bemoeien. Van hen is Kassemady Diabate de bekendste maar het vuurwerk komt van Zoumana Tereta, een ‘preacher’ in donder-en-bliksem stijl; ruig en bezwerend.

Naast de vier ngoni’s van het basis-kwartet, waaronder een bas, laten deze in Bamako, de hoofdstad van Mali gemaakte opnamen ook een vedel, een elektrische gitaar, een balafon, een tama-trommeltje en andere lichte percussie horen.

FRANS VAN LEEUWEN

    • Frans van Leeuwen