Bang voor de dokter (1)

Opvallend afwezig in het artikel `Bang voor de dokter` (Zaterdags Bijvoegsel 27 januari) en dat op de voorpagina van de krant van dezelfde datum is aandacht voor de kwaliteit van de opleiding tot medisch specialist.

In Nederland worden uitstekende medisch specialisten opgeleid, die zich kunnen meten met de besten in de wereld. Het systeem van visiteren van opleiding door de dokters zelf is uitermate kritisch. Het is geweldig dat er ook direct consequenties uit voortvloeien. Is de opleiding niet piekfijn in orde, dan worden voorwaarden gesteld of de opleiding zelfs gesloten. Dat hiermee niet gemarchandeerd wordt door de beroepsgroep, wordt zichtbaar door de gepubliceerde gegevens van de Medische Specialisten Registratiecommissie (MSRC). Welke andere opleiding in Nederland is zo consequent?

De beroepsgroep van medisch specialisten is bijzonder innoverend en dat is ook zichtbaar in de opleiding tot medisch specialist. Alle wetenschappelijke verenigingen hebben het curriculum van de opleiding bijgesteld of zijn daarmee bezig om ook in de toekomst Nederland de best denkbare medisch specialisten en bijpassende zorg te blijven bieden. Voorbeelden daarvan zijn HOOG (Herziening Opleiding Obstetrie en Gynaecologie) en GOED (Generieke Onderwijs en Evaluatie Doelen, kindergeneeskunde). De wetenschappelijke verenigingen werken nu hard aan implementatie van deze herzieningen van de opleiding tot medisch specialist. Kortom, de opleidingen tot medisch specialist hebben een uitstekende kwaliteit, worden uitstekend bewaakt en worden aangepast aan de nieuwste eisen en inzichten.

    • Prof.Dr. Jan van Lith Olvg Amsterdam