AGENDA FEBRUARI

03 Turk werkte hier

De Britse kunstenaar Gavin Turk onderzoekt telkens wat het betekent om kunstenaar te zijn. Het GEM organiseert nu een omvangrijke overzichtstentoonstelling, die begint met werk uit 1991, toen Turk een Master of Arts aan de Royal College of Art in Londen werd geweigerd omdat hij op zijn eindexamenentoonstelling in een verder leeg atelier slechts een vitrine met een plaquette presenteerde: Borough of Kensington - Gavin Turk Sculptor - Worked Here 1989-1991. The Negotiation of Purpose, t/m 20 mei in GEM, Den Haag.

04 Mannen en slaappillen

Van kleuterster op haar tweede, tot overdosis slaappillen op haar zesenveertigste: zangeres en actrice Judy Garland (The Wizard of Oz) leidde een moeizaam leven; van verslaving naar instorting, van man naar man. In het toneelstuk Aan het einde van de regenboog, geschreven door de Australiër Peter Quilter, speelt Simone Kleinsma de zangeres een jaar voor haar dood, bezig aan een comeback. Paul de Leeuw is haar pianist, en Kees Boot haar nieuwe verloofde. Première 3 februari Oude Luxor, Rotterdam.

Tournee t/m 7 juni.

08 Gouden Beren in Berlijn

Van 8 tot en met 18 februari wordt het Film Festival Berlijn gehouden. Ooit was dit het podium waar vooral de Europese cinema schitterde, tegenwoordig een 'gewoon' internationaal filmfestival zoals die van Cannes en Venetië dat zijn. Grote Amerikaanse producties gaan hier even goed in première als arthouse films uit Azië. Een Gouden Beer voor zijn hele oeuvre gaat naar de Amerikaanse filmmaker Arthur Penn, vooral bekend van zijn gewelddadige Bonnie and Clyde (1967).

11 Portugal stemt over abortus

Krijgen de voorstanders ditmaal wel hun zin? Op 11 februari spreken de Portugezen zich per referendum uit over de legalisering van abortus. Net als in 1998, toen de opkomst te laag was om de uitslag (vóór) te bekrachtigen. Abortus is in Portugal alleen toegestaan als de gezondheid van de vrouw gevaar loopt, het kind gehandicapt dreigt te worden of de zwangerschap het gevolg is van verkrachting. Opiniepeilingen wijzen op een mogelijke herhaling van 1998: een meerderheid die stemt voor legalisering, maar een opkomst die te laag is voor een geldige uitslag.

12 Een betere pers voor Afrika

Van 12 tot 14 februari wordt in Abuja in Nigeria de Afrikaanse Internationale Mediatop gehouden. Journalisten, vertegenwoordigers van media-organisaties, maar ook Afrikaanse ministers van Informatie en Communicatie bezinnen zich - alleen op uitnodiging - op de vraag hoe het continent positiever in het nieuws kan komen. Dit alles in het kader van het project ReBranding Africa: een beter imago voor het geteisterde continent.

17 Het jurkje van Marni

Vanuit elke plek op de wereld waar luxe merken worden verkocht, van India tot IJsland, komen inkopers en pers naar Milaan om daar de nieuwste najaarsmodecollecties van Armani, Prada en Gucci te zien. Zeven dagen lang tien shows per dag en even zoveel besloten presentaties van kleding en accessoires. Wat wordt de must have van het seizoen? Een tas van Burberry Prorsum, de schoenen van Dolce & Gabbana of het jurkje van Marni? Trends in de dop zijn hier vertaald naar high end fashion om vervolgens massamode te worden in grote ketens als Zara en Hennes & Mauritz.

17 Braziliaanse mini-opera's

Het toppunt van carnaval is het carnaval in Rio, en van dat evenement is de Samba Parade in het Sambodrome het hoogtepunt. Veertien sambascholen brengen zeventigduizend deelnemers in het veld, voor 140.000 toeschouwers en miljoenen televisiekijkers. Elke school kiest een thema en werkt dat uit tot een soort mini-opera die zich in een uur moet ontrollen.

19 Onvoltooide afgemaakt

Het Orkest van de Achttiende Eeuw, het Asko Ensemble en het Schönberg Ensemble verbinden o.l.v. Frans Brüggen de 19de en de 20ste eeuw met een concert van Franz Schubert en Luciano Berio. Voor de pauze klinkt Schuberts Unvollendete symfonie, na de pauze Rendering, Berio's voltooiing van Schuberts Tiende symfonie, in 1990 geschreven voor het Concertgebouworkest. Tussendoor zingt Margriet van Reisen Calmo van Berio. Uitvoeringen in Utrecht (19), Amsterdam (20) en Rotterdam (21).