Volmaakte roffeltjes

De geboorte van een nieuwe sinterklaasgitaar voor de echte Keith Richards. voor de rubriek Spelen 020207

Vandaag zijn ze in Neurenberg. Drie Rotterdammers op zakenreis. De ene speelt gitaar, de andere drumt en de derde legt uit hoe het werkt. Ze maken speelgoed. Het drumstel bestaat niet, het enige wat je ziet zijn de drumsticks. De gitaar is een klein plastic ding, zo een die je van je tante kreeg met snoepjes erin. Het is niet het gitaartje dat de jonge ondernemers maakten, dat is een prul uit China. Om wat erin zit gaat het, de elektronica. 1 Up Toys heet het Nederlandse ontwerperijtje, gevestigd in Rotterdam, dat het opneemt tegen Nintendo en andere bedrijven in elektronisch speelgoed.

Nog op de dag voor ze met hun spullen vertrokken naar de internationale speelgoedbeurs in Neurenberg was het een warboel van jewelste op hun werkplaats. Verslaggever was misschien iets te vroeg uitgenodigd. De gitaar (zie foto) lag er bij als een in een ravijn gevallen elektrische fiets. De ravage was verbonden aan een computer waarop nog een programmaatje werd geschreven om het ding te vervolmaken.

Zenuwachtig zijn ze en ze smeken de verslaggever, nadat ze het hem per ongeluk verteld hebben, niet in de krant te zetten welke grote onderneming ernstig overweegt om hun ontwerpen onder eigen merk te gaan verkopen. Maar de kans is groot, zegt Ronald Mannak, ‘product development manager’ van 1 Up Toys, dat er aanstaande Sinterklaas een onzichtbaar drumstel in de speelgoedwinkel te koop is en een gitaarvormig snoepdoosje waarmee je je Jimmy Hendrix waant.

De ontwerpers maken geen nieuwe elektronica. Ze combineren bestaande geavanceerde technieken. In de plastic drumstokken zitten sensoren. De stokken zijn met een draad verbonden aan een kastje waar verschillende geluiden uit kunnen komen. Het makkelijkst is meedrummen met een deuntje. Het mooist zijn zelfstandige drumsolo’s op een onzichtbaar drumstel. Kijk je naar bewegingen die de drummer maakt met zijn stokken dan zou je toch zweren dat het drumstel er echt staat. Je kunt zelfs de verschillende onderdelen onderscheiden en aanwijzen waar ze zich bevinden. Twee trommels, een bekken, een dubbel bekken (hihat) en een basedrum. Het zit hem in de stokken en sensoren op de voeten van de drummer. Maakt de drummer een horizontale beweging met een drumstick, dan hoor je hem op een van de trommels slaan. Slaat hij hoger en met de stok verticaal, dan tikt hij tegen een van de bekkens. De stokken ‘weten’ waar de verschillende stukken van het drumstel zich bevinden, geven de plek van de tik door aan het kastje dat dan ‘weet’ welk geluid eruit moet. Toveren is het, volmaakte roffeltjes in het niets. In het kastje kan het geluid van het drumstel worden veranderd. Er kan ook prachtige zelfgemaakte ketelmuziek uit komen.

De gitaar werkt iets anders dan de stokken maar heeft hetzelfde afwasborsteleffect. Wie heeft dat niet, met de Stones in huis. Je pakt een afwaskwast, vingers van je ene hand op de hals, in je andere het plectrum waarmee je langs de snaren slaat. Even dromen dat je Keith Richard bent. Met het veelbelovende gitaartje uit Rotterdam ben je hem echt.

Wouter Klootwijk

    • Wouter Klootwijk