Turken boos over plannen Cyprus voor oliewinning

De Verenigde Staten hebben Turkije en Cyprus opgeroepen tot kalmte in een conflict over oliewinning in de wateren bij Cyprus. De twee partijen moeten zich niet gedragen op een manier „die verkeerd begrepen kan worden” door de ander, aldus een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De oproep volgde na enige uren van grote onduidelijkheid over wat er bij het eiland gebeurde. Volgens de nieuwszender NTV stuurde Turkije een aantal oorlogsschepen naar Cyprus om zo te protesteren tegen afspraken die de Republiek Cyprus heeft gemaakt met onder andere Libanon over de winning van olie en gas aldaar.

Het Turkse militaire opperbevel ontkent dat in alle toonaarden. Turkije heeft altijd oorlogsschepen die in dat gebied patrouilleren, aldus chef-staf Büyükanit. „Er is geen noodzaak om nieuwe oorlogsschepen te sturen.”

Duidelijk is wel dat Turkije in toenemende mate geërgerd raakt over de oliekwestie. Turkije vindt dat de Republiek Cyprus, bevolkt door Grieks-Cyprioten, geen afspraken mag maken zonder daar op zijn minst de Turks-Cyprioten bij te betrekken.

Dinsdag al waarschuwde Turkije Cyprus dat afspraken die Nicosia op eigen houtje over oliewinning maakt, een oplossing van de kwestie-Cyprus in de weg zal staan. Mehmet Ali Talat, de president van de alleen door Turkije erkende Turkse Republiek Noord-Cyprus, gaf ook blijk van woede. Volgens Talat zullen de Turks-Cyprioten hun rechten op de hulpbronnen van Cyprus niet opgeven. „We hebben gelijke rechten op het eiland.”

De Republiek Cyprus heeft aangekondigd bij de Europese Unie en de Verenigde Naties bezwaar aan te tekenen tegen de Turkse protesten tegen de oliewinning. Daarmee lijkt de kwestie een nieuw struikelblok te worden op de Turkse weg naar de Europese Unie. Brussel eist van Ankara dat het zijn vliegvelden en havens openstelt voor Grieks-Cypriotische schepen en voertuigen maar Turkije weigert dat.