Toch geen gekuiste van Dale

Woordenboekenmaker Van Dale brengt toch geen gekuist, christelijk schoolwoordenboek op de markt.

„In de berichtgeving over het woordenboek werd onze onafhankelijke positie betwijfeld. Dat beeld willen wij koste wat kost vermijden”, zegt directeur Herman Struijlaart van Van Dale. „Wij staan bekend als hoeder van de Nederlandse taal, en zo willen we bekend blijven.”

Van Dale wilde met een aangepast Pocketwoordenboek Nederlands komen voor kinderen van acht tot twaalf jaar. Dit woordenboek zou geen schuttingwoorden, bastaardvloeken, vulgaire taal en seksueel getint woorden bevatten. Het woordenboek was een initiatief van vijf reformatorische scholen in Staphorst.

Directeur Herman Struijlaart was „onder de indruk” van reacties waarin werd gezegd dat Van Dale zijn naam zou verkwanselen. Struijlaart gaat met de vijf directies om de tafel zitten om tekst en uitleg te geven omdat ze veel tijd in het project hebben gestoken. Medewerkers van de reformatorische basisscholen schrapten alle woorden die volgens hen niet in een christelijk woordenboek thuishoren. Ongeveer tweehonderd woorden werden geschrapt of aangepast. Van Dale behield de eindredactie. De uitgave zou in maart verschijnen.