Televisie Voorkeur

In Room 101 wil actrice Davina McCall (foto) de ruimtevaart, mannelijke wereldleiders en de muziek van Frank Sinatra de wereld uit hebben. BBC1, 23.00-23.30u.
In Room 101 wil actrice Davina McCall (foto) de ruimtevaart, mannelijke wereldleiders en de muziek van Frank Sinatra de wereld uit hebben. BBC1, 23.00-23.30u.

actualiteiten

Eén vandaag. Aandacht voor het bezoek van de Britse koningin Elizabeth maandag aan de Engelse Hervormde Kerk aan het Begijnhof in Amsterdam. Wat is er zo bijzonder aan dit kerkje dat de 80-jarige vorstin, die bijna niet meer reist, er voor naar Nederland komt? Ned.1, 18.20-18.50u.

Netwerk. Onder andere een reportage over de Belgische prinsen en de Oranjes. De Belgische kroonprins Filip lijkt het koningshuis in de afgrond te storten. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova. Een portret en reportage van en over dirigent Jaap van Zweden, die volgend jaar chef-dirigent wordt van het Dallas Symphony Orchestra in Texas. Verder een reportage over criminele Antillianen in Nederland, een gesprek over het hoorspel van Ollie B. Bommel en Tom Poes en de de formatie. Ned.2, 22.15-23.00u.

Documentaire

Timewatch: The first blitz. In 1915 werd met een Duitse zeppelin een bomaanval uitgevoerd op Great Yarmouth, Norfolk. De schoenmaker Sam Smith was de eerste Engelsman die bij een dergelijk luchtbombardement om het leven kwam. Die aanval luidde het begin in van drie jaar luchtterreur, waarbij honderden doden vielen. BBC2, 22.00-22.50u.

Air crash investigation: Hanging by a thread. Vlak na het opstijgen van vlucht 243 van Maui naar Honolulu klinkt er een luide knal; er verdwijnt een groot stuk van het dak en de wanden. Een bemanningslid kwam om en acht mensen werden ernstig gewond. ( National Geographic, 22.30-23.30u.

praatprogramma

De wereld draait door. Gasten zijn eurocommissaris Neelie Kroes, die volgens de Washington Post de machtigste vrouw van Europa is en violiste Janine Jansen, die met het Rotterdams Philharmonisch Orkest het beroemde vioolconcert van Mendelssohn speelt. Verder Mark Rietman en Jacob Derwig over de hoorspelserie Ollie B. Bommel en Tom Poes en uitgever Derk Sauer over een nieuwe uitbreiding. Ned.3, 19.30-20.25u.

De leugen regeert. Aandacht voor de discussie die na de publicatie de de Volkskrant ontstond over de (vermeende) martelingen door Nederlandse militairen in Irak. Vorige week bepleitte minister Kamp een onderzoek naar de totstandkoming van het bericht. Joop Veen, directeur voorlichting en communicatie bij Defensie blikt terug. Verder boer Lootsma, die niet vervolgd wordt voor de dood van twintig van zijn paarden in november vorig jaar in het Friese Marrum. Andries Knevel (EO) en misdaadverslaggever Peter R. de Vries (SBS) beoordelen de kwesties. Ned.2, 21.15-22.00u.

Pauw & Witteman. Onder anderen Jan Marijnissen van de SP over de formatie en zijn rol als oppositieleider. Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

Dr. Alice Roberts: Don’t die young. In deze aflevering van een 6-delige reportageserie over de werking van het menselijk lichaam aandacht voor het hart. De 36-jarige workaholic Stephen Hall maakt het z’n hart niet makkelijk met zijn rook,- eet- en drinkpatroon. Nadat Alice zijn hart onderzocht heeft, beseft Steve dat hij z’n leven drastisch moet veranderen. BBC2, 20.00-20.30u.

De bende van Wim. De motorrijders Wim Opbrouck, Jean Blaute en Michiel Hendryckx die door Europa trekken, zijn de grens met de Ierse Republiek overgestoken en gaan op bezoek bij de Tinkers, inheemse zigeuners die in caravans leven. België 2 (Canvas), 20.50-21.30u.

Surviving A Car Crash. Iedere tien minuten komt er iemand om bij een auto-ongeluk. In deze documentaire wordt onderzoek gedaan naar de oorzaak van deze ongelukken en hoe auto’s veiliger gemaakt kunnen worden. National Geographic, 21.30-22.30u.

André Rieu op weg naar New York. Vijfde deel van een serie over orkestleider André Rieu en de voorbereidingen van het optreden in de Radio City Music Hall in New York. Ned.1, 21.30-22.00u.

kunst

Cinema.nl. Vanaf het filmfestival Rotterdam Tsai Ming Liang over zijn films Vive l’amour en I don't want to sleep . In de laatste film ontfermt een in barre omstandigheden levende immigrant zich over een in elkaar geslagen Maleisische man. Ned.2, 23.55-0.15u,

Sport

Eredivisie live: FC Groningen - Heerenveen. Rechtstreeks verslag van de wedstrijd uit de vaderlandse Eredivisie: FC Groningen tegen Heerenveen. Analyses van Johan Derksen en Willem van Hanegem. RTL7, 20.30-22.30u.