Sinaasappeltje toe

Van marmelade maken is het niet meer gekomen deze week. Ik had het te druk met alle sinaasappeltoetjes die op mijn weblog www.nrc.nl/kokenetc werden gepost. Saskia vertelde over de plakken sinaasappel bestrooid met kaneel die ze in Marokko at. Sander over plakken sinaasappel met pijnboompitten, verse basilicum en een 25 jaar oude balsamicoazijn. Allebei even eenvoudig als geraffineerd, precies het soort eten waar ik van hou. Maar sinaasappels lenen zich net zo goed voor chiquere desserts en die zijn ook weleens leuk om te maken. Debora gaf een recept voor kleine sinaasappelparfaits, waarvoor ik bij de biowinkel heerlijke marmelade kocht van het Italiaanse merk Rigoni di Asiago. Van Marja een recept voor sinaasappelbavarois dat zij van haar moeder leerde. Beide recepten zijn voor zes personen.

Sinaasappelparfait:

1 pot marmelade

sap van ½ sinaasappel

sinaasappellikeur

2 eieren, gescheiden

250 ml slagroom

Roer de helft van de marmelade los met het sinaasappelsap, een scheut sinaasappellikeur en de eidooiers. Klop de eiwitten stijf in een brandschone kom. Klop ook de slagroom stijf. Spatel eerst de slagroom door de marmelade en vervolgens de eiwitten. Verdeel dit mengsel over zes vriesbestendige vormpjes. Deborah gebruikt plastic bekertjes, maar koffiekopjes of duralexglaasjes kunnen ook. Dek de vormpjes af met plasticfolie en zet ze minimaal 4 uur in de vriezer. Maak de saus door de rest van de marmelade te verwarmen met een scheut likeur of water, door een fijne zeef te wrijven en te laten afkoelen. Eventueel kun je de saus overdoen in een spuitflesje. Voor het serveren ga je met een mes langs de binnenkant van de parfaitvormpjes en stort ze op zes dessertbordjes (dip de vormpjes desnoods even in heet water). Versier met de saus en blaadjes munt.

Sinaasappelbavarois:

1 citroen

5 - 7 perssinaasappels

100 g suiker

15 g gelatine

250 ml slagroom

2 eiwitten

Pers de citroen en sinaasappels uit – samen heb je 275 ml sap nodig - en zeef het. Laat de gelatine 10 minuten weken in koud water. Laat de suiker, in een pannetje, in zo weinig mogelijk kokend water oplossen. Zet het vuur uit, voeg de gelatine toe en laat al roerend oplossen. Voeg ook het vruchtensap toe. Klop de eiwitten stijf in een brandschone kom. Klop ook de slagroom stijf. Meng eerst de slagroom door het vruchtensap en spatel er daarna zo luchtig mogelijk het eiwit door. Kwast een puddingvorm in met olie. Wacht tot de gelatine begint te werken en schenk het mengsel dan in de vorm. Zet de pudding ongeveer vier uur in de koelkast. Maak de randen voorzichtig los, dip de vorm eventueel in heet water en stort de bavarois op een schaal. Garneer eventueel met partjes sinaasappel en slagroom.

Janneke Vreugdenhil

Volgende week in koken etc bakken we brood zonder te kneden. Praat mee op www.nrc.nl/kokenect

    • Janneke Vreugdenhil