Samen borduren, dat werkt verbroederend

Mannen en vrouwen uit verschillende culturen ontmoeten elkaar morgen op de Haagse kunstacademie.

Ze gaan samen breien, borduren en haken.

Tulpenapplicatie (Marije van der Park
Tulpenapplicatie (Marije van der Park

Dat breien en haken hot zijn, wisten we al. Maar handwerken om de interculturele dialoog te bevorderen, dat is weer iets nieuws. Toch is dit waar het om draait tijdens het handwerk-evenement ‘Licht op textiel’, dat morgen plaatsvindt in de Haagse Koninklijke Academie. Voor dit evenement hebben 25 ontwerpers een lampenkap ontworpen, die ze samen met autochtone en allochtone cursisten gaan vervaardigen. Tussen de bedrijven worden power-workshops Turks haken en Turks borduren gegeven.

,,Ik hoorde dat als ik ook Turkse en Marokkaanse vrouwen bij een evenement wilde betrekken, ik iets met handwerken moest doen’’, zegt organisator/ontwerper Gerwin van Vulpen. ,,Ik vond het een geweldig idee, want handwerken is hartstikke in. Zaterdag brengen we mensen van verschillende achtergronden bij elkaar, en maken we daarbij de breiende en hakende allochtone vrouwen duidelijk hoe hip ze zijn. Ze mogen wel oppassen dat Nederlandse ontwerpers er niet met hun technieken vandoor gaan.’’

Dat is eigenlijk al gebeurd. De Nederlandse ontwerpster Lotte van Laatum maakt bijvoorbeeld sieraden met behulp van de haaktechniek waarmee Turkse vrouwen hun hoofddoeken versieren. Tijdens het evenement lopen modellen rond die haar werk showen.

Maar het gaat bij ‘Licht op textiel’ niet alleen om haken en borduren. Vormgeefster Marjo de Vries gaat met haar cursisten een lampekap maken van vilt waarin haar is verwerkt van mensen van verschillende etnische afkomst. ,,Ik heb al allerlei lokjes verzameld van vrienden’’, vertelt ze. ,,In het Limburgse dorp waar ik vandaan kom, reageerden mensen een beetje huiverig: gaat ze aan voodoo doen of zo? Maar andere mensen zeiden: knip maar af. Ik heb al haar uit Duitsland en Georgië, uit Zeeland, Groningen en uit Limburg, van mezelf. Ik hoop op de dag zelf ook nog allerlei haar te verzamelen.’’

Van het mensenhaar wordt samen met wol een vilten lampenkap gemaakt. Kleine labeltjes met voornaam, leeftijd en geboorteplaats geven aan van wie het haar afkomstig is. Een beetje morbide? De Vries vindt van niet. ,,Sommige kunstenaars werken met dode vogels. Dat is pas morbide. In haar zit heel veel emotie. Het is heel persoonlijk. Het is een stuk van jezelf Dat is het mooie eraan.’’

En heel andere workshop geeft ontwerpster Carline Vrielink. Zij gaat met haar cursisten en lampenkap borduren met een nieuwe Nederlandse skyline. Deelnemers mogen hun eigen gebouwtje ontwerpen. ,,Ik hoop dat daar allerlei uitheemse gebouwen uitkomen’’, zegt ze. Vrielink studeerde af met een merklap met zowel Oud-Hollandse als nieuwe Nederlandse symbolen, zoals een Hema-worst, een Albert Heijn-tas, een cannabisblad en een Turkse vrouw met een hoofddoek. ,,Ze staat hand in hand met een Nederlandse vrouw, want dat wil ik graag’’.

Wie denkt dat er geen mannen aan dit evenement te pas komen, maakt een vergissing. Vormgeefster Anna Brecht geeft een workshop stoer breien voor mannen. Met dikke pennen en scheepstouw gaan ze een lampenkap breien. ,,Ik vond het belangrijk dat mannen ook aan bod zouden komen. Ik ben er achter gekomen dat er wel degelijk mannen zijn die breien. Ze doen het alleen niet vaak, ze beperken zich bijvoorbeeld tot af en toe een sjaal voor hun zus, of zo.’’

De workshop van vormgeefster Marije van der Park is ook bedoeld voor mannen. Samen met Nederlanders en Turken gaat ze een lampenkap maken met applicaties van tulpen. Van der Park: ,,De tulp is ons nationale symbool, maar hij komt eigenlijk uit Turkije. Ik vind dat een prachtig voorbeeld van hoe ver integratie kan gaan. Maar het leukste is natuurlijk de ontmoeting tussen mensen.’’

Van Vulpen is het roerend met haar eens. ,,Ik weet zeker dat tijdens het handwerken de gesprekken een heel andere kant zullen opgaan dan het burkaverbod.’’

Licht op textiel, 3/2 van 10 tot 16u in de Koninklijke Academie, Prinsessegracht 4, Den Haag. Toegang is gratis. Opgeven voor de workshops kan nog via de website: www.lichtoptextiel.nl of via een mailtje aan: boom.boom@casema.nl. Je ontvangt dan ook het boek ‘Naaien en zo’.

    • Renate van der Zee