Rappende brandweermannen

Schandaal in Genève: terwijl veel andere Zwitsers op kerstnacht in hun bergchalets zaten, blijkt de brandweer van het vliegveld een bonte avond te hebben gehouden. Er was geen klap te doen, want ’s nachts wordt ook hier niet gevlogen. Dus besloten ze een persiflage te maken van ‘Fou ta Cagoule’ (zet je bivakmuts op), de raphit van de Franse multimediakomiek Michaël Youn en zijn band Fatal Bazooka.

De brandweermannen klommen als apen op de vleugel van een trainingsvliegtuig. Ze deinden ritmisch bovenop een brandweerauto met zwaailichten aan. En in de wc, de meldkamer en de sportzaal – uniformen aan, spuiten in de aanslag, gasmaskers of helmen op. Kortom, ze rapten zich helemaal suf en intussen maakte één van hen er een video van.

‘Fou ta cagoule pompier!’ werd half januari op de Franse site Wideo gezet. En even later op YouTube. Intussen hoort hij tot de ‘best bekeken’ en ‘meest bediscussieerde’ clips op een aantal sites – en terecht, want hij is stukken komischer dan die van Youn.

Heel Zwitserland e-mailt elkaar links door en van Cambodja tot Brazilië zetten mensen hem op hun blog. De Geneefse brandweer werd in één klap zo wereldberoemd (alleen al op Wideo meer dan 200.000 hits) dat andere korpsen nu ook clips insturen. ‘Eindelijk praat iedereen over iets anders Zwitsers dan chocola en klokken!’ blogt iemand. ‘Zwitserse humor, ik wist niet dat dat bestond’, schrijft een ander. Zelfs de chef van de brandweermannen gaf toe dat hij zich had „rotgelachen”. Geen probleem ook dat ze bedrijfsmaterieel hadden gebruikt: „In ons beroep is wat ontspanning noodzakelijk.”

Maar de Geneefse minister (kantons hebben in Zwitserland hun eigen ministers) die verantwoordelijk is voor de brandweer, een man die bovendien in het bestuur van het vliegveld zit, is not amused. Hij heeft een onderzoek ingesteld naar het gebruik van bedrijfsmaterieel.

De clip zien op www.youtube.com? Gebruik de zoekterm ‘cagoule’

    • Caroline de Gruyter