Poetin flirt met gas-OPEC

De Russische president Poetin noemde gisteren een voorstel van Iran voor vorming van een gas-OPEC „interessant”. „Wij gaan daarover nadenken.”

Poetin zei dit gisteren in zijn jaarlijkse persconferentie in het Kremlin. Deze week stelde de Iraanse leider Khameini Rusland de oprichting van een ‘gas-OPEC’ voor. Rusland en Iran hebben samen twee vijfde van alle gasreserves; met Qatar, dat Poetin komende week bezoekt, ruim de helft. Poetin ontkende aan te sturen op een gaskartel. „Maar we proberen nu al onze activiteiten op markten van derde landen te coördineren.”

De laatste maanden klinken in het westen bezorgde geluiden over de vorming van een wereldwijd gaskartel. Sinds 2001 komen gasexporteurs samen in de GECF, goed voor 73 procent van alle gasreserves en 42 procent van de productie. De GECF zegt gezamenlijk te streven naar een groter aandeel voor productielanden in de gaswinst – 45 jaar geleden ook het oogmerk van oliekartel OPEC.

Afnemers vrezen dat ‘coördinatie’ een synoniem is voor prijsmanipulatie en productieafspraken. Maar volgens analisten is een gas-OPEC wegens tegenstrijdige belangen en de structuur van de gasmarkt nog heel ver weg. De gasmarkt is regionaal en werkt met langetermijncontracten: gas stroomt overwegend door vaste pijpleidingen naar vaste bestemmingen. De groeiende populariteit van LNG, vloeibaar gas dat per tanker wordt vervoerd, brengt daar langzaam verandering in.

De EU is ook bezorgd over het ontluikende partnerschap tussen Rusland en Algerije. In augustus kwamen het Algerijnse gasbedrijf Sonatrach en het Russische Gazprom overeen Algerijnse ervaring met LNG te ruilen voor toegang tot Russische gasvelden. Rusland en Algerije leveren samen 35 procent van het Europese gas.

Poetins flirt met een gas-OPEC was gisteren onderdeel van een robuuste verdediging van zijn energiebeleid. Poetin ontkende dat Rusland energie misbruikt voor politieke doelen. Wel weigert Rusland nog langer buurlanden te subsidiëren met goedkope olie en gas en eist het marktprijzen.