Opnieuw felle strijd Palestijnen in Gaza

Bij nieuwe, zware gevechten tussen de Palestijnse organisaties Fatah en Hamas zijn in Gazastad zeker veertien doden en 170 gewonden gevallen. Orde- en veiligheidsdiensten van beide bewegingen bevochten elkaar vanochtend bij kazernes, een trainingsbasis en een radiostation, allemaal van Fatah. Hamas bombardeerde deze locaties met mortieren en antitankgranaten.

Ziekenhuizen riepen internationale organisaties op bloed en medicamenten te leveren. Fatah-gewonden werden ook overgebracht naar het Barzilai-ziekenhuis in het Israëlische Ashkelon.

Een eerder deze week gesloten bestand is door Fatah noch Hamas nageleefd. De gevechten laaiden op nadat gisteren Al-Aqsamartelarenbrigades de Islamitische Universiteit van Gazastad overvielen. Deze universiteit is opgericht door de in 2004 geliquideerde Hamasstichter Achmed Yassin.

Volgens een radiostation van Fatah zouden op de campus zeven Iraanse wapenexperts zijn aangehouden. Volgens andere Arabische radiozenders maakt dat bericht deel uit van propaganda tegen Hamas. Israëlische veiligheidsdiensten zeiden niets te weten van de aanwezigheid van Iraniërs.

Hamas viel ook een konvooi aan van de Presidentiële Garde omdat de vrachtwagens door de Verenigde Staten betaalde wapens zouden vervoeren. De inwoners van Gaza-stad sloten zich vandaag op in hun huizen. De hoofdstraten en de wijken rondom het presidentieel paleis zijn verlaten, of afgezet door patrouillerende en vechtende Hamas- en Fatahgroepen. Net als Hamas dragen ook politie- en veiligheidsdiensten maskers, uit angst voor wraakoefeningen.

In de grensstrook beschoot de Islamitische Jihad Israëlische steden en dorpen met Qassam-raketten. Het ministerie van Defensie heeft vandaag besloten voor 300 miljoen dollar een anti-Qassamsysteem te kopen.