Operacomponist Menotti (95) dood

Amsterdam, 2 FEBR. De Italiaanse operacomponist Gian Carlo Menotti is gisteren op 95-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Monaco, waar hij een huis had. Menotti, die nog voor zijn elfde de eerste van zijn vijfentwintig opera`s componeerde, was vooral populair in Amerika. Komische stukken als The Medium, The Consul, The Telephone en The Saint of Bleecker Street werden opgevoerd op Broadway en waren ook in ons land te zien. Menotti, winnaar van twee Pulitzer Prijzen, werd opgeleid aan het Verdi Conservatorium in Milaan en het Curtis Institute of Music in Philadelphia, componeerde in traditionele stijl, schreef zijn eigen teksten en regisseerde ook vaak zijn voorstellingen. In de Italiaanse stad Spoleto stichtte hij in 1958 het `Festival van de twee werelden`, dat later met het `Spoleto Festival USA` een Amerikaanse tegenhanger kreeg in Charleston en een Australische in Melbourne. Menotti had een langdurige werkrelatie met de in 1981 overleden Amerikaanse componist Samuel Barber, die hij had ontmoet in Philadelphia.