nrc.nl/blogs

nrc.nl/blogs Opsporing. Marie-José Klaver schrijft op haar weblog Klaver over de toenemende digitalisering van databestanden, die steeds makkelijker ontsloten, gekoppeld en geanalyseerd kunnen worden. „Dat zorgt ervoor dat steeds meer mensen onderzocht worden door de overheid. Opsporingsdiensten in Nederland doen steeds vaker onderzoek naar mensen zonder dat er een concrete verdenking bestaat. Door de digitalisering van de samenleving kunnen de diensten louter statistische verbanden aangrijpen voor onderzoek. Dat concludeert het Rathenau Instituut in het boek Van privacyparadijs tot controlestaat?” www.nrc.nl/klaver cd-boxjes?

Expeditie. Hans Beerekamp maakt op zijn weblog Expeditie Europa een tussenbalans op. Hij reist voor NRC Handelsblad langs de witte plekken op de culturele kaart van Europa. „De expeditie is begroot op zes maanden en dus zouden we dit dertiende weekeinde, met keerpunt Istanbul bijna in zicht, halverwege zijn. We reizen iets langzamer en geven ook minder uit dan verwacht, dus misschien worden het wel zeven maanden. Het wordt ook steeds duidelijker wat voor soort plaatsen geschikt materiaal opleveren voor onze reis. Zoekend naar ‘witte plekken’ op de culturele kaart van Europa, kom je in eerste instantie niet in wereldsteden terecht, al konden we niet heen om Brussel, Zürich, Turijn, Rome en Istanbul. Toeristische attracties staan evenmin hoog op de lijst, maar Dubrovnik, Mostar en Metsovo waren moeilijk te weerstaan. Zuivere etnografie bedrijven we niet, en dan lijken plattelandsdorpen vaak een beetje op elkaar.”

www.nrc.nl/ee

Opsporing. Marie-José Klaver schrijft op haar weblog Klaver over de toenemende digitalisering van databestanden, die steeds makkelijker ontsloten, gekoppeld en geanalyseerd kunnen worden. „Dat zorgt ervoor dat steeds meer mensen onderzocht worden door de overheid. Opsporingsdiensten in Nederland doen steeds vaker onderzoek naar mensen zonder dat er een concrete verdenking bestaat. Door de digitalisering van de samenleving kunnen de diensten louter statistische verbanden aangrijpen voor onderzoek. Dat concludeert het Rathenau Instituut in het boek Van privacyparadijs tot controlestaat?”

www.nrc.nl/klaver