Museum van Israël geeft roofkunst terug aan erven

Jeruzalem, 2 febr. Het Museum van Israël in Jeruzalem geeft 400 kunstwerken terug aan de nabestaanden van shoah-slachtoffers. Dit heeft de Israëlische krant Ha`aretz vanmorgen gemeld. Onder de kunstwerken bevinden zich schilderijen van kunstenaars Sisley en Liebermann; het topstuk is het schilderij De stad (1915) van Schiele. De werken zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi`s geroofd van joodse burgers en werden teruggevonden door het Amerikaanse leger. In 1965 werden de schilderijen geschonken aan het Museum van Israël, dat nooit heeft getracht om de erfgenamen te vinden. Volgens Ha`aretz komt er een speciale wet waarin de teruggave wordt geregeld. De regering stelt bovendien een commissie in die de nabestaanden probeert op te sporen. Binnenkort wordt het mogelijk om de 400 kunstwerken, die zich bevinden in de expositiezalen en de depots, te bekijken op internet.