Loempia’s

Bij jou thuis kookt vast je vader of je moeder, maar je kunt het zelf ook. Met behulp van Menno. Deze week maakt hij de lekkerste loempia’s.

Loempia’s

Dit is een rubriek voor kookles, maar soms krijg je hier ook rekenles. Rekenen kan namelijk heel leuk zijn, vooral met grappige getallen. Kijk, de meeste cijfers zijn nogal saai. Zes bijvoorbeeld, of 21: geen bal aan. Gelukkig zijn er ook leuke getallen, zoals priemgetallen.

Priemgetallen zijn cijfers die je alleen door één kan delen en door zichzelf. Dat kunnen we uitleggen met bitterballen, of loempiaatjes. Als je vader of moeder in het café een portie bitterballen of loempiaatjes bestelt, zul je zien dat er altijd zeven in het schaaltje liggen.

Daar heeft de caféhouder over nagedacht. Mensen gaan namelijk meestal in groepjes van twee of drie of vier naar het café. Als je zeven snacks over twee of drie of vier man wil verdelen, blijft er altijd eentje over. Je kunt zeven alleen door één delen, of door zichzelf, zeven. Er is dus altijd iemand die minder ballen heeft gegeten dan zijn vrienden. Die zal een nieuwe portie willen bestellen. Leuk voor de caféhouder!

Wij gaan loempiaatjes maken, gewoon een dozijn. Want twaalf kun je wel door twee én drie én vier delen. En nog door zes ook! Dan is de kans des te groter dat iedereen evenveel kan eten.

Nodig voor twaalf loempiaatje’s:

Loempiavellen, uit een Thaise winkel

Drie worteltjes, geraspt

Een halve prei, in ringen

Taugé, een ons

Kipreepjes, twee ons

Spaanse peper, gesneden

Knoflookteen, in stukjes

Vissaus, ook uit een Thaise winkel

Mihoen, een ons

Een ei, geklutst

Frituurpan

Sojasaus, chilisaus

Dat is een hele lijst, maar loempiaatjes maken is echt niet moeilijk. En als het goed is, dan staan veel ingrediënten al gewoon bij jullie in de keuken.

Zet een theeketel water op en de frituur op 170 graden. Doe de kipreepjes in een koekenpan, mik er een eetlepel vissaus over, voeg gesneden peper toe en bak ze bruin. Leg dat mengsel even apart.

Doe nu in dezelfde pan de geraspte wortels, de prei, de knoflook en de taugé en bak al roerend twee minuten. Niet langer. Giet kokend water uit de ketel over de mihoen en laat drie minuten staan. Giet de mihoen daarna af. Meng nu alle mengsels en de mihoen.

Leg een loempiavelletje op een bord en leg in het midden twee eetlepels van het mengsel. Maak er een loempiaatje van door het velletje bij een punt strak op te rollen. Vouw de punten naar beneden en plak vast met het geklutste ei. Dan in vier minuten goudbruin frituren. Lekker met chilisaus en sojasaus.

Een volgende keer: worteltrekken.

    • Menno Steketee