Literair trainingskamp

Nederlandse militairen die gediend hebben in Afghanistan kunnen hun ervaringen binnenkort van zich afschrijven tijdens een workshop. Dit ‘literaire trainingskamp’ is een gezamenlijk initiatief van de Volkskrant en het ministerie van Defensie. Een selectie van de verhalen zal worden gepubliceerd in een boek, waarvan de opbrengst wordt besteed aan de opbouw van een vrije pers in Afghanistan. De eerste workshop vindt eind april 2007 plaats. Deelname geldt als werktijd.

Begeleider van de workshop is schrijver Arnon Grunberg, die zelf ervaring opdeed als oorlogsverslaggever toen hij in augustus 2006 voor NRC Handelsblad embedded naar Kabul en Kandahar reisde. Over die ervaring schreef hij een driedelige serie in het Cultureel Supplement.

De soldaten en officieren mogen over alle onderwerpen schrijven, zo blijkt uit het aanmeldingsformulier op de Volkskrant-website: „Van vuurgevechten tot verveling, van de zin van de missie tot de beet van de zandvlo. Je schrijft op persoonlijke titel en riskeert geen reprimande van Defensie.” Alle genres zijn toegestaan: dagboekverslagen, weblogs, korte verhalen, brieven of gedichten. Voorwaarde is alleen dat de beschreven ervaring de veiligheid van collega’s niet in gevaar brengt.