Leden GroenLinks kritisch over Halsema

Binnen GroenLinks neemt het verzet toe tegen partijleider Femke Halsema en de partijtop over de keuze niet deel te nemen aan coalitiebesprekingen. Europarlementariër Joost Lagendijk schaarde zich gisteren achter een groep van enkele tientallen kritische partijleden. Eerder deed senator Leo Platvoet dat.

Zij kwamen vorige maand in Utrecht bijeen om te praten over de nieuwe, vrijzinnige koers van de partij, de reeks verkiezingsnederlagen en de in hun ogen te snelle beslissing van de partijtop om niet te onderhandelen met CDA, PvdA en ChristenUnie over een nieuwe coalitie.

Morgen houdt de partij een congres in Utrecht. Dan willen enkele leden opheldering van Halsema over die keuze. Paulus de Wilt, van GroenLinks-Amsterdam, heeft een motie ingediend waarin staat dat in de partij bezorgde en kritische geluiden te horen zijn over koers en imago van de partij. De motie, die oproept tot een onafhankelijk onderzoek naar koers en campagnes, krijgt steun van het partijbestuur.

Femke Halsema heeft de afgelopen dagen in enkele interviews steeds gezegd dat wat haar betreft GroenLinks niet als vierde partij zou moeten willen meedoen aan een coalitie. Volgens Halsema is ruim voor de verkiezingen van 22 november in de partijtop afgesproken dat GroenLinks pas zou mee regeren als de partij zou hebben gewonnen en met dubbele cijfers in de Kamer zou zitten.

In Trouw zei Halsema gisteren dat het vooral de schuld is van CDA en PvdA dat GroenLinks niet meedoet aan de besprekingen: „Het CDA had zijn voorkeur voor de ChristenUnie uitgesproken. En de PvdA wil gewoon niet met links regeren. De PvdA had ervoor moeten zorgen dat het CDA geen vluchtroute naar de ChristenUnie had.” Een woordvoerder van PvdA-leider Bos stelt dat „Halsema blijkbaar intern zo onder druk staat dat ze aan geschiedsvervalsing gaat doen”.

In een artikel in het GroenLinks Magazine constateert scheidend hoofdredacteur van het wetenschappelijk blad De Helling met Europarlementariër Lagendijk dat binnen GroenLinks het debat over de vrijzinnige koers, twee jaar geleden door Halsema ingezet, veel fundamenteler gevoerd moet worden. Ze nodigen de partijleider uit om, in aanloop naar een nieuwe beginselprogramma, opnieuw stelling te nemen, om de onrust in de partij weg te nemen.