Langereis verliest tweede bijbaan

Na zijn vertrek als commissaris bij internetbank Binck heeft Charles Langereis nog een functie neergelegd in verband met de voorkennisaffaire die deze week aan het licht kwam.

Hij heeft met onmiddellijke ingang zijn hoogleraarschap aan de Universiteit van Leiden opgegeven. Gisteren heeft hij het universiteitsbestuur verzocht hem ontslag te verlenen. Langereis was sinds 1987 deeltijdhoogleraar belastingrecht in Leiden.

Eerder deze week heeft Langereis tegenover justitie erkend dat hij in het Paasweekeinde vorig jaar voortijdig kwartaalcijfers van Binck aan een bevriende aandeelhouder had gestuurd. Vervolgens waren details daarvan door een andere belegger op internet gezet.

In een verklaring van de universiteit erkent Langereis dat hij „een ernstige fout” heeft gemaakt. „Een hoogleraar dient een voorbeeldfunctie voor studenten en de maatschappij te hebben.”

Of de affaire gevolgen zal hebben voor zijn positie als partner van advocatenkantoor SpigtHoff is onbekend. Dat kantoor wilde vanochtend niet reageren.