Kruidvat snijdt in personeel en stopt expansie

Drogisterijbedrijf Kruidvat zit in de problemen. De winkelketen stopt met onmiddellijke ingang zijn snelle expansie. Bij het hoofdkantoor verdwijnen banen. Dit gaat gepaard met gedwongen ontslagen.

Dat staat in een intern memo dat de directie van moederbedrijf AS Watson gisteren heeft gestuurd naar medewerkers. AS Watson telt in Nederland duizend winkels van Kruidvat, Trekpleister, Savers en parfumerie ICI Paris XL. Er werken ruim 10.000 medewerkers.

Volgens directeur Gerard van Breen van AS Watson Benelux is dit „het gevolg van de toenemende prijsdruk en veranderende marktomstandigheden”. Hij schrapt op het hoofdkantoor 54 van de 480 arbeidsplaatsen, waarvan 15 gedwongen ontslagen. De afgelopen twee jaar bezuinigde AS Watson al door het aantal winkelmedewerkers te verminderen en het aantal zestienjarigen te vergroten.

Kruidvat stopt ook de expansie in Nederland. Tot voor kort wilde AS Watson tot het jaar 2010 groeien naar 1.500 à 1.600 winkels. Vorig jaar kwamen er honderd zaken bij, maar het concern heeft besloten de uitbreiding vrijwel te stoppen. „De groei zal primair komen van de bestaande operaties”, stelt Van Breen in de memo.

De directeur zegt de nadruk te willen leggen op het optimaal renderen van de bestaande winkels. Klanten, experts en uiteindelijk de onderneming menen dat de sterk wisselende assortimenten voor logistieke problemen zorgden, ook omdat het concern magazijnruimte opofferde aan vergroting van de winkels.

Bestuurder Murat Cetakan van FNV Bondgenoten heeft volgende week een eerste overleg met de directie over het reorganisatieplan. Hij meent dat het moederbedrijf in Hongkong te hoge doelen stelt aan winstgroei. Volgens hem steeg de winst vorig jaar 3 procent. „Het bedrijf maakt in Nederland volgens mij nog steeds tientallen miljoenen winst”, meent Cetakan.

    • Frits Baltesen