Jansons combineert apart

Concert: Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Mariss Jansons m.m.v. Elina Garanca, mezzosopraan. Gehoord: 1/2 Concertgebouw. Herh.: 2, 4/2 (deels ander progr). Radio 4: 4/2

Hoogst opmerkelijk zijn de twee concertprogramma’s waarmee het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Mariss Jansons op tournee gaat langs Londen, Brussel, Parijs, Barcelona, Turijn en Wenen. Het eerste was gisteravond te horen: luchtige, 20ste eeuwse muziek van Honegger, Debussy, Berio en Ravel. Het andere tourneeprogramma komt volgende week aan bod: de derde symfonieën van Schubert en Bruckner.

Het is onwaarschijnlijk dat al deze muziek ooit eerder zó was gecombineerd, zeker niet bij een wereldberoemd orkest tijdens een prestigieuze tournee. Het 20ste eeuwse programma lijkt zelfs uit de losse pols samengesteld: op de luidruchtige stoomschipmuziek Pacific 2.3.1 van Arthur Honegger – het Franse complement op De ijzergieterij van de Rus Mossolov – volgt Debussy’s zeemuziek La mer. De mezzosopraan Elina Garanca, net als Jansons Lets, zingt de Folk Songs van Luciano Berio. En als een forse toegift klinkt van Maurice Ravel La valse, de vrolijke Franse karikatuur van de Weense wals, gespeeld met verbluffende schwung. Had Jansons daarmee vorig jaar zijn Nieuwjaarsconcert bij de Wiener Philharmoniker maar kunnen eindigen!

Ook La mer werd door Jansons fors aangezet. Het vaag en sfeervol kabbelende impressionisme snel achter zich latend, vond hij in de noten stevige muziek die in deze interpretatie vooruitliep op het realistisch beeldende modernisme van Honeggers scheepsmuziek

Elina Garanca, die furore maakt in 19de eeuwse opera, zong voor het eerst Folk Songs, door Berio gecomponeerd voor de fabelachtig wendbare en kleurrijke stem van zijn echtgenote Cathy Berberian. Voor de keurig zingende, maar nog wat bevangen Garanca was het hoorbaar wennen om, net als de orkestleden, los te komen van de officiële noten en uitbundiger en risicovoller te zingen. Maar ze had veel succes en in de toegift ging het al heel veel beter.

Rectificatie / Gerectificeerd

In Jansons combineert apart (2 februari, pagina 6) wordt Pacific 2.3.1 van Arthur Honegger aangeduid als stoomschipmuziek . Bedoeld is: stoomtreinmuziek.

    • Kasper Jansen