Intens Satanische Woorden zoals ‘hartstikke’ en ‘jeetje’

Een van de allerleukste activiteiten die ik als kind kon verzinnen (behalve plannen maken om met drie vriendinnen als Frizzle Sizzle mee te doen aan de Mini Playback Show en daarbij glansrijk te winnen) was het opzoeken van het woord ‘lul’ in de Van Dale.

Regelmatig, zo één keer per maand, pakte ik de dikke Van Dale van mijn vader, en dan sloeg ik de pagina op waar ‘lul’ op stond. Daarna keek ik vaak nog even bij ‘kut’ en ‘tiet’, en dan legde ik hem weer weg, intens tevreden. Ja, een kind heeft ook zijn behoeften. Dat bedoel ik niet op een Stichting Martijn/Partij voor de Enge Pedofreaks-manier; noem het een gezonde nieuwsgierigheid naar alles wat met geslachtsdelen en aanverwante zaken te maken heeft.

En nu maakt Van Dale, omdat een paar reformatorische scholen in Staphorst daarom gevraagd hebben, een speciaal onsexy woordenboek voor kinderen die daar op school zitten. In dat woordenboek zijn Gevaarlijke Woorden, zoals kut, lul, geil, neuken en sperma geschrapt, zodat reformkinderen nooit te weten zullen komen wat dat allemaal is. Ook Intens Satanische Woorden zoals ‘hartstikke’ en ‘jeetje’ zijn met harde hand uit dit woordenboek verwijderd.

Jeetje! dacht ik. Dat is hartstikke kut!

Juist voor reformkinderen is het belangrijk dat kut en lul in het woordenboek blijven. Wat blijft er anders over, qua opwindend materiaal, voor het reformkind? Ik had het wat dat betreft nog makkelijk in mijn jeugd. Naast het eindeloos lezen van het woord ‘lul’ kon ik af en toe ook een minuut van een vage softpornofilm opvangen (als we bij mijn oma logeerden, die altijd voor de tv in slaap viel, waardoor wij kleinkinderen konden zien wat er midden in de nacht op tv was). Ook had ik leuke tiener-oppassen die mij openlijk vertelden wat ze allemaal met hun vriendjes uitspookten. En Ik Jan Cremer stond gewoon in de boekenkast.

Die luxe kennen reformkinderen niet. Voor deze kinderen is het lezen van het lemma ‘lul’ waarschijnlijk het spannendste dat ze ooit zullen meemaken. En nu wordt dat ze ook al ontnomen.

We maken ons in Nederland nu al jaren druk om de moslims. Zullen we ons nu eens gaan bemoeien met dat stel idioten in Staphorst? Ik wil best voorop, met een provocerend spandoek waarop ‘Jeetje’ staat. De Actie Jeetje. Want elk kind heeft recht op vieze woorden.

    • Aaf Brandt Corstius