in de marge

Altijd geluid met de Eyemax de opwindbare radio van Freeplay

Zag de eerste Freeplay-opwindradio eruit als een zand- en waterdichte tank, als een transistorradio uit de jaren zestig met een groot opwindwiel, de nieuwste Freeplay Eyemax is klein, kleurig en mooi vormgegeven. Bovendien is hij transparant, zodat te zien is hoe de draaibewegingen doorwerken en hij hoeft het niet alleen van fysieke oplaadkracht te hebben. De Eyemax heeft oplaadbare batterijen, in de zon laadt hij ze op via een klein zonnepaneel en wie hem dertig seconden opdraait, krijgt circa dertig minuten muziek, volgens de gebruiksaanwijzing. De Eyemax heeft ook een ledlampje dat bij volle batterijen 25 uur werkt.

Freeplay ontstond in 1991 als initiatief van de Engelsman Trevor Baylis. Hij hoopte dat door een batterijloze radio de verspreiding van aids afgeremd kon worden. Zo zou immers aidsvoorlichting tot in de meest afgelegen Afrikaanse gebieden kunnen doorklinken. Hij klopte vergeefs aan bij grote bedrijven maar kreeg uiteindelijk gehoor bij Rode Kruis. Prins Charles en Nelson Mandela namen het eerste exemplaar in ontvangst. De radio werd onder meer ingezet voor familiehereniging bij vluchtelingenkampen in Kosovo. The Guardian claimde in 2003 dat wereldwijd drie miljoen exemplaren waren verkocht, ook als hebbeding in het westen.

De Eyemax heeft een goede geluidsweergave (FM/AM) en maakt de belofte – 30 seconden draaien, dertig minuten muziek – na flink doordraaien inderdaad waar.

Freeplay zette met de opwindradio overigens een hele nieuwe trend in; zo verschenen er ook opwind(zak)lampen en opwindbare acculaders voor mobiele telefoons. Zelf verkoopt Freeplay nu zes typen radio’s, zeven uiteenlopende (zak)lampen, een gsm-oplader en een accuoplader die met voetkracht werkt.

Lex Veldhoen

Onder meer te koop via www.greenpeaceshop.nl, 59,95 euro. Zie ook: www.freeplayenergy.com.

    • Lex Veldhoen