Graag tref ik u weer aan in mijn schrijverspraktrijk

Arie Storm: De bruid en de kogel. Mouria. 190 blz. € 16,50. **---

Arie Storm: De bruid en de kogel. Mouria. 190 blz. € 16,50.

**---

‘Schrijven is te leren’. Zo luidde de opgewekte openingszin van De X-Files van de literatuur (2005), een beschouwing van Arie Storm over de in zijn ogen geheimzinnige werking van literatuur. Wat hij zijn cursisten voorhield, was onder meer dat zij iets interessants te melden moesten hebben en vooral niet te persoonlijk moesten worden. Verder adviseerde hij hun om oefenstof tot zich te nemen en literatuur te lezen, niet in de laatste plaats de romans van Arie Storm zelf.

In De bruid en de kogel, zijn zesde roman, kunnen de leerlingen nu een kijkje nemen in de werkplaats van de meester. Of ze er veel wijzer van zullen worden, is de vraag. Want met het voorschrift om niet persoonlijk te worden, lijkt Storm nog meer dan we al van hem gewend waren, de hand te lichten. De hoofdpersoon is schrijver, heet Arie Storm, woont met vriendin en dochter in Amsterdam-Zuid en is nu aan zijn zesde roman bezig, die De bruid en de kogel zal gaan heten. Hij beweert dat hij voor zijn boeken altijd al heeft geput uit privéomstandigheden, al vond hij het tot nu toe nodig om dat te maskeren.

In Gevoel (2004), zijn vorige roman, beschreef hij hoe zijn vader stierf, terwijl pa Storm, zoals wij nu begrijpen, in werkelijkheid vrolijk voortleefde. Deze keer schrijft hij over zijn overleden oudste zuster aan wier nagedachtenis de roman is opgedragen. De suggestie wordt gewekt dat de zuster ook in werkelijkheid op jonge leeftijd overleed, mogelijk op de door Storm beschreven gewelddadige wijze. Toch maakt De bruid en de kogel een weinig levensechte indruk. Zeg maar gerust: rijkelijk bedacht en in zichzelf rondzingend.

Herhaling en uitstel zijn beproefde stijlmiddelen van Storm, maar in deze roman levert dat wel érg veel oeverloos geleuter op. En ook in het licht van zijn slordige stijl pakt de waarschijnlijk komisch bedoelde rode draad in de roman wat ongelukkig uit. Steeds opnieuw krijgen we te lezen hoe succesvol en winstgevend het schrijverschap van Arie Storm is. ‘Wat de verkoopcijfers betreft kunnen mijn romans de competitie aan met die van de auteur Kluun.’ Overigens acht hij Kluun een ‘prutschrijver’ – in tegenstelling natuurlijk tot zichzelf. Misschien moet Kluun de kunst maar eens gaan afkijken bij Storm. Schrijven is immers te leren.

Janet Luis

    • Janet Luis