Gekuist woordenboek een goed idee?

Natuurlijk is een gekuist woordenboek geen goed idee. Een woordenboek hoort descriptief te zijn en niet normatief. De taal bevat nu eenmaal ook minder fijnzinnige woorden. Dat wil nog niet zeggen dat je deze ook moet gebruiken. Verder leidt dit ‘kuisen’ ook tot betekenisvervalsing en -verlies. Een ‘eerbaar’ mens die zich houdt aan zijn afspraken is niet noodzakelijk ook ‘kuis’.Cathja Maas

Het lijkt wel alsof we een eeuw terug gaan in de de tijd.Marja Reijnders

Een reactie op een reactie: het is niet een stap terug in de tijd, het is juist van deze tijd om zich opportunistisch aan te passen aan normen en waarden die op gespannen voet staan met de open maatschappij. Zie ook de houding van Google ten opzichte van China.

Wobbe van der Meulen

Een beetje lachwekkend. Wanneer bent u voor het laatst voor ‘hork’ uitgemaakt? Vooral als je de lijst met weggelaten of opgeschoonde omschrijvingen ziet, vraag je je af of het het wel waard is. Gaan kinderen niet giechelen bij ‘geslachtsorganen’? Ook vraag ik me af, sinds wanneer woordenboeken voor kinderen de eerste bron van informatie zijn.P.J. de Boer

Als ik door een Staphorster tractorbestuurder van mijn fiets gereden word, is ‘hork’ toch een mild woord om te roepen. Maar dat snapt-ie dan niet….[Een gekuist woordenboek] (...) doet me toch erg denken aan Fahrenheit 451 van Ray Bradbury en 1984 van George Orwell, waarin allerlei ongewenste woorden waren vervangen door ‘newspeak’ . Dat een uitgever in een vrij land daar aan meedoet, vind ik zorgwekkend. E. Wolf

Van Dale is een bedrijf dat producten mag maken zo het wil, en dat doen ze als er vraag naar is. Het is geen overheidsinstantie, dus van censuur kun je niet echt spreken. Koop vooral de volledige editie!

S. Poelhekke

Toen iemand mij vroeger uitlegde wat ‘Gvd’ eigenlijk betekent, ben ik gewoonweg opgehouden het te gebruiken. Want wie wil nu werkelijk dat wanneer je jezelf op je duim slaat, je ook nog eens andere ellende over je heen krijgt? Misschien is dat een goede tip voor een school: geef uitleg over al wat bestaat.

Immo Nijhof

Uitslag stelling ‘Een gekuist woordenboek voor scholen had al veel eerder gemaakt moeten worden ’: 10 procent eens, 88 procent oneens, 2 procent neutraal, 123 stemmen.

Discussieer mee via www.nrc.nl/discussie