Geknipt en geplakt met een diep begraven groove

cd hip hop Bracken: We Know About The Need Anticon, distr. Konkurrent ****-

cd hip hop

Bracken: We Know About The Need Anticon, distr. Konkurrent

Het Anticon-label meenden we te kennen als hiphop-bolwerk. Hiphop van zwaar alternatieve, zeg maar rustig studentikoze snit weliswaar, maar toch. En dan komt er ineens zo’n sfeervol, van zorgvuldig gestileerde melancholie druipend plaatje uit dat kamp. Bracken is de dekmantel voor de solo-activiteiten van Chris Adams, ook actief in Hood. Dat is een Britse postrock-groep met een fikse cultstatus èn stevig elektronische, zelfs al wat naar de hiphop overbuigende neigingen, en dan begrijpen we de prachtmuziek op We Know About The Need al wat beter.

Adams’ dunne, wat slepende stem neigt een beetje naar folk en naar avantgarde-groep This Heat, maar krijgt pas echt spanning in combinatie met het intrigerende geluidsdecor. Dat is, meer nog dan het werk van Hood, toch wel enigszins gemodelleerd naar de hiphop-esthetiek in die zin, dat er flink geknipt en geplakt wordt, waarbij de groove steevast ergens diep onder die sfeerrijke geluidsmanipulaties begraven ligt. Een voorzichtig stotterende beat, een talmende, in echo’s gehulde zanglijn en de ontroering is compleet.

Jacob Haagsma

    • Jacob Haagsma