Fijnproevers werkplateau

Een mobiele klusser heeft een draagbare werkbank nodig. De veeleisende – en draag-krachtige – doe-het-zelver koopt een ‘werkbanksysteem’.

Bart Groot verbouwde zijn huis in ’s-Graveland en stelde vast dat er eigenlijk geen goede werkbank op de markt is. Hij had een verplaatsbaar ‘ding’ nodig waarop hij deuren kon afkanten, balken afkorten, pijpen zagen, werkstukken vastzetten. Dus bedacht hij de Walko, een ‘werkbanksysteem’.

Een vergelijking met de Workmate, sinds 1973 het archetype van de opvouwbare werkbank (annex bankschroef), beschouwt Groot als een belediging: „Een veredelde keukentrap.” Zijn tuig is draagbaar en fungeert ook als schraag met werkbladen, maar het is meer. Volledig uitgeklapt dient de Walko als werkplateau – plat op de vloer of (in beugels gehangen) recht of schuin tegen de wand. De poten annex ribben zijn zwaar uitgevoerde aluminium profielen, waarin het tweede geheim schuilt: rijen gaten voor het bevestigen en borgen van steunen. Daarop kunnen op diverse hoogtes werkstukken of -bladen worden gelegd, vlak of in een hoek van 15 graden.

Het Product-testteam durfde de vergelijking met de Workmate aan en moet Groot nageven: onvergelijkbaar. De Walko Compact (broertje van de grotere Professional) staat als een huis. Zagen, duwen, timmeren: de werkbank gaat niet ‘wandelen’. Dat komt door goede rubbers onder de poten, én door het vrij hoge gewicht – dik aluminium is zwaar, en de stevige scharnieren, steunen en schoren zijn van verzinkt staal. De kleine Walko weegt al 19 kilo, anderhalf keer zwaarder dan de Workmate. Aan dat hogere gewicht draagt ook het formaat bij: de maximale werkhoogte van de Compact is 88,5 centimeter – wel veel comfortabeler dan de bijna 10 centimeter lagere Workmate.

Walko’s mdf-werkbladen zijn flink groter dan de plankjes van de Workmate en royaal voorzien van gaten voor de bevestiging van klemmen. Handig. Werkstukken kunnen zo goed worden gefixeerd.

Ook uitgeklapt biedt de Walko een solide werkplateau. Kunststof profielen (polyethyleen) in de ribben maken cirkelzagen mogelijk, zonder dat de metalen delen van de werkbank beschadigen. Sterk ingezaagde profielen kunnen op den duur worden vervangen.

Een voordeeltje van de traditionele Workmate is dat die sneller is uit te klappen. Bovendien zijn werkstukken tussen de werkbladen te klemmen, mits niet te groot. Maar als er veel kracht wordt uitgeoefend, klemt de Workmate onvoldoende.

„De betere doe-het-zelver en klussenbedrijven”, zo omschrijft Groot zijn klanten. „Voor kleine klusjes is de aanschaf van een Walko niet lonend.” De meerwaarde wordt vooral onderkend door mensen die deze Rolls-Royce onder de opvouwbare werkbanken (vanaf 419 euro) kunnen terugverdienen.

www.walko.nl

    • Hans Wammes