Festival gaat laatste weekeind in

Vanavond worden de Tiger Awards bekendgemaakt. Het filmpubliek speculeert druk over de winnaar. Zal het Duitse film Das Leben der Anderen worden?

Bas Blokker

Het filmfestival Rotterdam loopt op zijn einde en dat kun je merken ook. De voorstellingen van publieksfavorieten zitten extra vol, bij de rest is het een stuk rustiger geworden. Ook sukkelt steeds vaker iemand in slaap als de stiltes in die Maleisische film net even iets te lang duren. Regisseurs, producenten en geldschieters lopen rond met wallen onder hun ogen. Gisteren sloot de Cinemart, het zakelijke deel van het festival, waar ideeën en geld naar elkaar op zoek gaan.

In de gesprekken tot diep in de nacht worden de conclusies getrokken, wordt er geroemd en geklaagd. Meer geroemd dan geklaagd. De 36ste editie had genoeg interessants te bieden en voldoende publieksfavorieten, met ver bovenaan de lijst Das Leben der Anderen die hier volgende maand uitkomt.

Geklaagd werd er over technische problemen die het festival plaagden. De catalogus kwam pas halverwege de week van de drukpersen. Het verschijningsmoment van dagkrant, met de catalogus hét leesvoer in de rijen voor de kassa, was om dezelfde redenen in de eerste dagen verschoven van ’s nachts naar de volgende middag. Hier en daar waren problemen met de digitale vertoning van films, met de beeldverhoudingen op het doek of de ondertiteling. Een kopie van de film AFR, van de hierboven geïnterviewde Deen Morten Hartz Kaplers, vloog vlak na het begin in brand. Het is, zegt een woordvoerder van het festival, altijd vervelend, maar dit jaar niet erger dan anders. „We hebben zo’n 1.200 screenings, bij een klein percentage gebeurt altijd wel iets.”

De prijzenregen begint nu op gang te komen, ook een teken van het naderende slot. Vanavond worden de Tiger Awards en enkele andere prijzen uitgereikt. Gisteravond werd al bekendgemaakt dat de jongerenjury Reprise de beste film vindt, van de jong Noor Joachim Trier. Zijn film doet aan Nescio’s Titaantjes denken: een groepje jongens in Oslo, tussen school en de vervulling van hun grote dromen in. Trier deconstrueert brutaal een paar jaar van hun leven.

Ook de Movies That Matter Award werd gisteren toegekend. The Mark of Cain van Marc Munden, over de brute handelwijze van Britse soldaten in Iraaks Basra, kreeg 5.000 euro en een oorkonde.

    • Bas Blokker