Een contract

De Griezelbus (regie Pieter Kuijpers 2005) foto Warner Bros Serge Price en Romijn Conen als meester Vriend Warner Bros;Arnolds, Victor

Ga alleen in een film spelen als je dat écht graag wil. Niet omdat je stoer wil zijn of omdat je ouders het een goed plan vinden. Want je kan niet na een paar dagen zeggen: toch maar niet, toedeloe, ik ga.

Dat dat niet zomaar kan of mag, staat in je contract. Een soort boekje met afspraken, waar jij en de mensen die de film maken zich aan moeten houden. Zeker als je een grote rol hebt, is het goed om van te voren te weten hoeveel uur per dag en hoeveel dagen per week je wil of moet werken. En of je op je verjaardag vrij kan krijgen. Of met Sinterklaas.

Je vader en moeder willen waarschijnlijk ook een paar duidelijke afspraken. Over school bijvoorbeeld. Moet je dagen vrij vragen? En hoe zit het met huiswerk? En wie let er op je als je aan het werk bent? Meestal is er een speciale kinderbegeleid(st)er op de set. Die helpt met tekst leren en schoolwerk en houdt je ouders een beetje op de hoogte van wat je allemaal uitspookt.

Als je minderjarig bent (onder de 16), mag je in Nederland eigenlijk nog niet werken. Voor een mooie filmrol wordt soms een uitzondering gemaakt, maar er zijn strenge regels over werktijden en hoeveel je verdient.

In je contract staat ook een aantal zaken die je niet mag tijdens de filmperiode. Zoals skiën, paardrijden en skateboarden (veel te grote kans dat je je been breekt) en naar de kapper of lang in de zon (want dan zie je er opeens heel anders uit). En – niet onbelangrijk – er staat in hoeveel geld je gaat verdienen.

Je kunt natuurlijk ook, net als Britney Spears, laten vastleggen, dat er in de kleedkamer altijd een schaal blauwe M&M’s klaar moet staan. Of, zoals Madonna, dat er één witgeverfde ruimte moet zijn, waarin je voor je optreden even helemaal tot rust kan komen. Maar misschien is het beter dat soort contract-eisen te bewaren tot je echt heel erg beroemd bent.

Volgende week, de laatste aflevering: Première!

    • Roos Ouwehand