Discipline en overgave

Jamie T. Foto Cleo Campert Jamie T.

Wat doe je als je wilt weten of je man geschikt voor je is? Dan trek je de Tarot-kaart. Dat deed Kate Moss ook, op haar 33ste verjaardag. Want Moss wilde weten of haar relatie met Pete Doherty nog toekomst had. De kaarten waren ambivalent. Eerst trok Kate nummer 6, ‘Lovers Reversed’, wat zoveel betekent als: „Je verkeert in een obsessieve relatie die frustratie veroorzaakt”. Vervolgens kreeg ze nummer 7, die haar vertelde dat ze moest vertrouwen op haar ‘eigen kracht en mogelijkheden’. Moss was na deze uitkomst enigszins ‘aangeslagen’, berichtte vorige week de gratis krant TheLondonPaper.

Ik was in Londen voor een concert van Jamie T en kon weer eens ervaren hoe belangrijk popmuziek voor de Engelsen is. Engelsen lijken alles over te hebben voor hun pophelden. Zo ook voor Jamie T, een aankomende ster die een paar hitsingles heeft gehad en zich wat rauwe recht-door-zee-stijl betreft, laat vergelijken met The Arctic Monkeys en The Streets. Zijn optreden in The Astoria was uitverkocht. Uren stonden fans op de stoep in de kou (het had die dag gesneeuwd in Engeland), hopend op een overgebleven kaartje.

’s Avonds bleek hoe Engelsen zich bij een concert gedragen. Eerst verloopt alles heel ordelijk: wachten voor de garderobe of de bar gebeurt in rijen, en niet, zoals bij ons, in drommen. Ook het zaalpersoneel is beleefd, met aanwijzingen als „Wilt u alstublieft daar aansluiten’. Maar als het concert begint, breekt het beest in de Londenaren los. Drie maten rammelpunk hebben ze nodig om de inhoud van hun bierblikjes over elkaar heen te gooien. Er wordt meegeschreeuwd, gecrowdsurft, gesprongen en iets gedaan dat op polonaise lijkt. Zo heb je een mooi contrast: discipline vooraf en volledige overgave tijdens het concert. Dat doen we ze in Nederland niet na.

Die karaktertrek is niet alleen tekenend voor de Britse fan, maar ook voor de Britse popmuzikant. In aanmerking genomen hoe vaak de muzikanten worden doorgezaagd over verslavingen, liefdes, en problemen-binnen-de-band, zijn ze in het dagelijks leven behoorlijk beleefd en gedisciplineerd – afgezien van een enkele ex-Libertine komen de meesten hun concertverplichtingen na.

En als ze eenmaal op het podium staan, dan breekt het beest los, wat doorgaans tot overtuigende optredens leidt.

De volgende dag stond in de krant dat Pete niet gaat trouwen met Kate. Niet alleen niet met Kate, met niemand wil hij trouwen. „Ik aanbid haar, maar trouwen is ouderwets”, zei Pete, nog altijd beleefd, tegen de opdringerige pers.

    • Hester Carvalho