De rollende luchtverfrisser

Op iedere uitvinding is een veelvoud die de markt (nog) niet heeft gehaald.

Jeroen van Goolen bedacht een oplossing voor mensen die graag stijlvol toiletteren.

Jeroen van Goolen bedacht een oplossing voor mensen die graag stijlvol toiletteren De papair-refresher is een kunststof kegeltje gevuld met luchtverfrisgel zoals Glorix of Ambi Pur. Alleen hangt ‘ie niet boven de wc of aan de potrand, maar steekt de refresher in het binnenste van de wc-rol. Het ‘dwarslatje’ van de wc-rolhouder past er doorheen. De grote voordelen, aldus Van Goolen: je vult onbenutte ruimte op, de frisse geur verspreidt zich automatisch bij het afrollen van het wc-papier én het ziet er netjes uit.
Jeroen van Goolen bedacht een oplossing voor mensen die graag stijlvol toiletteren De papair-refresher is een kunststof kegeltje gevuld met luchtverfrisgel zoals Glorix of Ambi Pur. Alleen hangt ‘ie niet boven de wc of aan de potrand, maar steekt de refresher in het binnenste van de wc-rol. Het ‘dwarslatje’ van de wc-rolhouder past er doorheen. De grote voordelen, aldus Van Goolen: je vult onbenutte ruimte op, de frisse geur verspreidt zich automatisch bij het afrollen van het wc-papier én het ziet er netjes uit.

Klinkt mooi, zo’n luchtverfrisser die als dranger aan de wc-deur is bevestigd en vanzelf een lekker parfum verspreidt als je het vertrek verlaat. „Maar dan ruik je zelf dus wel de hele dag naar wc-eend. Zo’n ding sproeit alles over je heen”, zegt Jeroen van Goolen.

Hoewel zijn echte vak horloge-ontwerper is, verzint de 43-jarige Hoogbloklander aan de lopende band verbeteringen voor bestaande consumentenproducten. Het communicatiebierviltje bijvoorbeeld, dat aan de onderkant van je glas blijft zitten, zodat bij een ferme slok de halve kroeg de boodschap van de adverteerder ziet. Of een hersluiting voor bierblikjes.

De papair-refresher is een kunststof kegeltje gevuld met luchtverfrisgel zoals Glorix of Ambi Pur. Alleen hangt ‘ie niet boven de wc of aan de potrand, maar steekt de refresher in het binnenste van de wc-rol. Het ‘dwarslatje’ van de wc-rolhouder past er doorheen. De grote voordelen, aldus Van Goolen: je vult onbenutte ruimte op, de frisse geur verspreidt zich automatisch bij het afrollen van het wc-papier én het ziet er netjes uit.

Het eurekamoment: „Tweeënhalfjaar geleden zat ik op een hele sjieke wc van marmer met de pot in de vorm van een sfinx. Aan alles was aandacht besteed, en dan hangt daar zo’n rol wc-papier waar je de productiedatum in het karton geprint ziet.” Om naast de neus ook het oog te strelen, ontwikkelde hij nog een accessoire: een mooi vormgegeven schijf die op de rol past.

In China, dat ook de horloges die hij ontwerpt produceert, liet Van Goolen twintig prototypes maken om de papair-refresher te perfectioneren. „Nu moet ik alleen nog iemand vinden die het idee wil kopen, want ik houd me zelf liever bezig met het uitvinden van nieuwe producten”.

Heeft de mensheid niet genoeg aan een doosje lucifers, een flesje goedkope eau de toilette of zo’n wit kastje in de vorm van een metronoom op de stortbak? „Die vallen zo in de toiletpot of staan op de grond, dat is onhygiënisch”, zegt Van Goolen. „En als je een vulling met kaneelgeur neemt, kan je de verfrisser ook in een keukenrol gebruiken”.

    • Thalia Verkade