‘De eerste schone zwarte’

Uitgerekend op de dag dat hij zich kandidaat stelde voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen, moest de ervaren Democratische senator Joseph Biden alle zeilen bijzetten om een pijnlijke blunder te corrigeren. In een interview had hij de populaire zwarte senator Barack Obama, Democraat en ook uit op het Witte Huis, omschreven als „de eerste doorsnee Afro-Amerikaan [als presidentskandidaat] die helder formuleert, slim is, schoon en een vent die er goed uitziet”.

Daarmee had Biden de open zenuw van de raciale verhoudingen geraakt. Hij mag een belangrijke rol spelen in het debat over Irak, journalisten wilden hem alleen nog spreken over wat hij noemde zijn „waarschijnlijk enigszins ongelukkige” uitspraak. Hij had alleen maar willen maar zeggen dat Obama een superster is.

Obama liet weten dat hij de woorden van Biden niet persoonlijk opvatte, maar dat ze wel historisch onjuist waren. Wie zou immers ontkennen dat eerdere zwarte presidentskandidaten als Jesse Jackson en Al Sharpton helder formuleren?

Sharpton zelf liet meteen weten dat hij heus elke dag in bad gaat. En een columnist van The Washington Post schrijft vandaag: „Deze man [Obama] is afgestudeerd aan Columbia University, was hoofdredacteur van de Harvard Law Review, zit in de Senaat en is veelbelovend presidentskandidaat – en wat denk je? Hij blijkt goed te kunnen formuleren! Wanneer hoorde je dat voor het laatst over een blánke publieke figuur?” (AP)