Collectie premier wekt wantrouwen

De Kroatische anticorruptiecommissie heeft premier Ivo Sanader twee weken de tijd gegeven om een lijst te overhandigen met details over de horloges die hij bezit, en verklaringen over hoe hij eraan komt.

De commissie kwam in actie nadat Kroatische media hadden bericht over de omvangrijke horlogeverzameling. Sommige uurwerken zouden tienduizenden euro’s waard zijn. Alle Kroatische gezagsdragers moeten bij hun aantreden een verklaring over hun bezit aan roerend en onroerend goed en hun financiën overleggen. Sanader heeft de verzameling horloges verzwegen.

Sanaders woordvoerder heeft erkend dat de premier al dertig jaar horloges verzamelt en ook dat sommige horloges kostbaar zijn. Hij heeft die niet opgevoerd op de lijst van zijn bezittingen omdat hij niet wist in welke categorie ze vielen toen hij het formulier over zijn bezittingen invulde.

De anticorruptiecommissie, die bestaat uit parlementariërs van alle in het parlement vertegenwoordigde partijen (inclusief Sanaders partij) oordeelde dat Sanader in gebreke is gebleven en alsnog details moet verstrekken.

De affaire heeft een flinke deuk geslagen in Sanaders populariteit. Velen in Kroatië vragen zich af hoe een premier die 15.000 kuna (2.000 euro) per maand verdient zich horloges kan permitteren van merken als Rolex, Cartier en A.Lange und Söhne (met een waarde van 28.000 euro). De deuk in Sanaders populariteit is overigens niet zo groot dat hij riskeert de verkiezingen in november te verliezen. (AP)