Chirac: kernbom Iran geen gevaar

Zei hij wat hij écht denkt, of formuleerde hij slordig? Feit is dat de Franse president Jacques Chirac zichzelf in de problemen heeft gebracht door maandag in een interview met onder meer The New York Times het gevaar te relativeren van een eventueel Iraans bezit van een kernbom. De volgende dag kwam hij tegenover de verslaggevers terug van zijn uitspraken. Frankrijk trekt al maanden met de Verenigde Staten op, om met diplomatieke druk te bereiken dat Iran het verrijken van uranium opschort. Maandag zei hij tegen de verslaggevers: „Een kernbom hebben, of misschien later twee, dat is niet het gevaar. Het gevaar is de proliferatie.” Chiracj redeneerde, zo melden de bladen gisteren, dat Iran een kernbom niet zou kunnen gebruiken, omdat dit zelfvernietiging zou betekenen. Dinsdag liet de Franse president de verslaggevers weten dat hij „te losjes” had gesproken en dat hij deze formulering terugtrok.