China raakt verslaafd aan voetbal

Het WK in Duitsland werd in China massaal gevolgd.

Met weblogs vergroten de sterspelers hun populariteit.

Twintig jaar geleden kenden de meeste Chinezen alleen nog ‘Guli’ (Gullit) en ‘Basde’ (Van Basten) bij naam. Tegenwoordig volgen zij het internationale voetbal op de voet. De straten in de uitgaanswijk San Li Tun van Peking waren vorige zomer uitgestorven tijdens het WK voetbal in Duitsland. Op universiteiten in Zuid-China raakten studenten zo verslaafd aan de wedstrijden, dat de universiteiten de stroom in slaapcomplexen uitschakelden.

Jack Zheng, voetbalfan uit Peking: „Buitenlands voetbal wordt vaak uitgezonden op Chineestalige zenders. Wij bewonderen buitenlandse voetballers omdat we hopen dat onze spelers op een dag zover zijn dat ze op dat niveau mee kunnen doen.”

Hoewel ze niet zo populair zijn als basketbalfenomeen Yao Ming, een van de grote vedetten in de Noord- Amerikaanse NBA-competitie, is in China steeds meer belangstelling voor Chinese voetballers bij buitenlandse clubs.

De spelers doen er zelf ook alles aan populair te worden. Zo houden de nieuwe PSV’er Sun Xiang en zijn broer Sun Ji, die ook stage liep in Eindhoven maar geen contract kreeg, de weblog Ji-Xiang bij: een combinatie van hun roepnamen die samen het woord ‘geluk’ vormen.

Op hun weblog kunnen fans foto’s bekijken en muziek downloaden. Na zijn transfer plaatste Sun Xiang een filmpje van zijn training bij de Eindhovense club op zijn site. De weblog van de Sun- broers is al door 960.000 fans bezocht. De meeste bezoekers scoorde Celtic-verdediger Du Wei op zijn weblog getiteld ‘Mannen houden van voetbal’. Zijn site werd door 1.800.000 fans bezocht en belandde in de weblog -topvijf van sina.com.

    • Bettine Vriesekoop