Brandweer parodieert raphit

Schandaal in Genève: terwijl veel andere Zwitsers op kerstnacht in hun bergchalets zaten, blijkt de brandweer van het vliegveld een bonte avond te hebben gehouden. En hoe! De mannen hadden dienst. Er was geen klap te doen, want ’s nachts wordt ook hier niet gevlogen. Dus besloten ze een persiflage te maken van ‘Fou ta Cagoule’ (zet je bivakmuts op), de laatste raphit van de Franse multimediakomiek Michaël Youn en diens groep Fatal Bazooka. Dit lied, dat officieel over de kou gaat, zit vol dubbele bodems. Bij een scheldwoord hoor je keurig een piepje, net als in de originele versie.

De brandweermannen klommen als apen op de vleugel van een trainingsvliegtuig. Ze deinden ritmisch bovenop een brandweerauto met zwaailichten aan. En in de wc, de meldkamer en de sportzaal – uniformen aan, spuiten in de aanslag, gasmaskers of helmen op. Kortom, ze rapten zich helemaal suf en intussen maakte één van hen er een video van.

‘Fou ta cagoule pompier!’ werd half januari op de Franse site Wideo gezet. En even later op YouTube. Intussen hoort hij tot de ‘best bekeken’ en ‘meest bediscussieerde’ clips op een aantal sites – en terecht, want hij is stukken komischer dan die van Youn.

Heel Zwitserland e-mailt elkaar links door en van Cambodja tot Brazilië zetten mensen hem op hun blog. De Geneefse brandweer werd in één klap zo wereldberoemd (alleen al op Wideo meer dan 200.000 hits) dat andere korpsen nu ook clips insturen. ‘Eindelijk praat iedereen over iets anders Zwitsers dan chocola en klokken!’ blogt iemand. ‘Zwitserse humor, ik wist niet dat dat bestond’, schrijft een ander. Zelfs de chef van de brandweermannen gaf toe dat hij zich had „rotgelachen”. Geen probleem ook dat ze bedrijfsmaterieel hadden gebruikt: „In ons beroep is wat ontspanning noodzakelijk.”

Maar de Geneefse minister (kantons hebben in Zwitserland hun eigen ministers) die verantwoordelijk is voor de brandweer, een man die bovendien in het bestuur van het vliegveld zit, is not amused. Hij heeft een onderzoek ingesteld naar het gebruik van bedrijfsmaterieel en eist „dat deze grappenmakerij zich niet herhaalt”. Nodeloos te zeggen dat deze gezagsdrager op het internet genadeloos belachelijk wordt gemaakt.

Bekijk de clip op www.youtube.com, gebruik als zoekterm de zin: ‘fou ta cagoule avec les pompier’

    • Caroline de Gruyter