Betonballen in strijd tegen modderstroom

Rotterdam. Indonesische wetenschappers willen een moddervulkaan op Oost-Java vertragen door er duizend ketens in te laten zakken met betonnen ballen. De eruptie van de moddervulkaan Lusi ontstond op 9 mei 2006 en heeft dertien mensen het leven gekost. Meer dan tienduizend mensen zijn uit omliggende dorpen geëvacueerd. Zonder ingreep kan de eruptie nog maandenlang doorgaan. Geofysici van het Bandung Institute of Technology beginnen mogelijk al binnen enkele dagen met het laten zakken van de ketens in de eruptiemond, zo meldt het wetenschappelijke tijdschrift Nature op zijn website. Aan elke 1,5 meter lange keten komen twee ballen met een diameter van 40 centimeter en twee met een diameter van 20 centimeter. Het project wordt betaald door Lapindo Brantas, het olie- en gasbedrijf dat voor de modderramp verantwoordelijk wordt gehouden. De Indonesische geofysici verwachten dat ze de modderstroom grotendeels kunnen stoppen, maar Britse wetenschappers denken dat alle modder een andere uitweg zal zoeken.